Na hlavný obsah

Sviatky prinášajú aj prejedanie sa. Ako by malo vyzerať zdravé vianočné menu?

Výživový poradca radí pitie množstva vody.

Pečená ryba namiesto vyprážanej alebo zemiakový šalát bez majonézy./ Tradičným zvykom v kuchyni sa dá podľa odborníkov na zdravú výživu vyhnúť. Vianočné sviatky často naštartujú nadmernú a nevhodnú konzumáciu jedál.

Jedna až dve porcie ovocia, tri až štyri porcie zeleniny a hrsť orechov denne. Odborníčky na zdravú výživu radia, ako si poskladať aj zdravé vianočné menu. Tanier si pomyselne rozdeľte na tretiny. Jednu by mali tvoriť bielkoviny, ďalšiu príloha – zemiakový šalát alebo ryža a poslednú zelenina.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Naši predkovia mali väčšinou bezmäsité jedlá, aj tá kapustnica bola len s hríbmi. Kapor nemusí byť len vysmážaný, môže to byť pokojne aj zapečený v trúbe. Zemiakový šalát s jogurtom. Dajú sa urobiť zákusky, ktoré nemusia byť mastné, ťažké, krémové, môže tam byť mak, orechy alebo tvaroh,“ hovorí lekárka a vedecká pracovníčka SAV Alena Penesová.

Smäd po štedrej večeri je najlepšie zahasiť vodou. „Mali by ste vypiť 1,5 litra tekutín za deň, no a z toho sa odporúča jeden liter, čiže tie dve tretiny by mala byť obyčajná, čistá, stolová voda. Tá jedna tretina, tak to môže byť to všetko ostatné. Či si dáte nejaký sladený nápoj, čaj, minerálku. Káva sa do toho takisto ráta,“ hovorí výživový poradca Milan Sedliak.

Vianočné kalórie treba spáliť, neukladať do tukovej špajzy. Prechádzkou svižným tempom hodinu denne môžete prísť o 250 až 300 kalórií. Výživový poradca radí aj chôdzu po schodoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko