Na hlavný obsah

Svrček a Raši sa zhodli, že lockdown by sa mal predĺžiť

Tvrdia, že od začiatku mal byť tvrdší.

Miloš Svrček a Richard Raši
Na snímke poslanci NR SR – zľava Miloš Svrček (Sme rodina) a Richard Raši (nezaradený).Foto: RTVS, TASR
Foto: RTVS, TASR

Aktuálny lockdown by sa mal podľa poslanca NR SR za Sme rodina Miloša Svrčeka predĺžiť. „Treba riešiť situáciu čo najrýchlejšie,“ uviedol v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. Argumentoval tým, že vďaka aktuálnemu lockdownu klesla mobilita len o 20 %, počet hospitalizovaných stúpol a zdravotnícky personál je vyčerpaný.

Aj so zatvorenými školami

Podľa Svrčeka mala byť uzávera od začiatku tvrdšia a mali ostať zatvorené aj školy. „Keď vidíme, že máme najhoršie čísla od vzniku pandémie, môžeme povedať, že účinky lockdownu nie sú také, ako sme si želali. Lockdown mal byť tvrdší a aplikovateľnejší,“ skonštatoval.

Mrzí ho, že SaS vetovala zatvorenie škôl. Teraz by sa podľa neho malo pristúpiť k ďalšiemu zatváraniu. „Mali by sme sa baviť skôr o dokončení lockdownu. Inak sa v tom budeme motať a stále mať zlé čísla,“ vyhlásil s tým, že je rád za právomoc regionálnych hygienikov zatvárať školy.

Nezaradený poslanec a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši na otázku, či existuje iná možnosť, ako predĺžiť lockdown, odpovedal, že „asi inú možnosť nemáme“. Vyjadril súhlas so slovami Svrčeka o tom, že lockdown mal byť tvrdší.

Spresnil, že mal vyzerať tak, ako ho navrhli odborníci – na tri týždne a aj so zatvorenými školami. Aktuálne opatrenia označil pojmami „mačkopes“ či „pololockdown“. „Neviem, ako sa mohlo stať, že jedna strana mohla využiť právo veta,“ poznamenal.

„Keď odborníci povedia, že treba zatvoriť školy na tri týždne, malo sa to urobiť teraz, aby sme ich neskôr nemuseli zatvárať na mesiace. Minister (školstva Branislav Gröhling) mal odborníkov počúvnuť. Myslím si, že sa nám to vráti v zlom.“ dodal s tým, že materské školy a prvý stupeň základných škôl mal vždy ostať otvorený pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre.

Uvoľnenie opatrení?

V sobotu (4. 12.) zasadá konzílium odborníkov, ktoré po 10 dňoch od zavedenia lockdownu vyhodnotí, ako zafungovali aktuálne opatrenia. Podľa Svrčeka by bolo fér „uvoľniť pre očkovaných a prekonaných aspoň nejaké opatrenia“. Doplnil, že rozhodnutie k tejto téme padne na koaličnej rade, ktorá bude v pondelok (6. 12.).

Raši reagoval, že touto cestou by sa nevybral a podľa neho teraz nemožno rozlišovať medzi očkovanými a neočkovanými. „Neviem si predstaviť, že by niekto pre nejakú skupinu uvoľňoval opatrenia. Okrem toho, že sa vírus šíri, prišiel nový variant omikron, o ktorom sa nič nevie,“ povedal.

Povinné očkovanie

K téme povinného očkovania Raši uviedol, že žiadna z koaličných strán dosiaľ jasne nepovedala, že „povinné očkovanie – áno“. Mimoparlamentný Hlas-SD súhlasí a takýto návrh by nepodporil. „Je to nielen medicínsky, ale aj sociálny problém. Keby sme ľudí chceli do niečoho nútiť, získame opak a vystupňuje sa nervozita ľudí,“ podčiarkol.

Povinné očkovanie nepodporí ani Sme rodina. „Je teoreticky možné, že by to bolo možné aplikovať, ale akým spôsobom sa to bude vynucovať, to si neviem predstaviť,“ odpovedal Svrček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko