Na hlavný obsah

Sydney oslávilo Nový rok, ohňostroj videli len desiatky tisíc ľudí

Zvyčajne ich je vyše milióna.

Sydney oslávilo Nový rok, ohňostroj videli len desiatky tisíc ľudí
Ohňostroj exploduje nad budovou Opery a mostom Sydney Harbour. Foto: TASR/AP

Austrálske mesto Sydney, ktoré zvykne byť miestnymi označované za „silvestrovské hlavné mesto sveta“, oslávilo vstup do nového roka 2022 tradičným ohňostrojom v zálive Sydney Harbour. Priamo na mieste ho však nesledovalo vyše milióna ľudí ako zvyčajne, ale iba niekoľko desiatok tisíc návštevníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Do Austrálie naďalej nevpúšťajú zahraničných turistov a mnohí z domácich sa zas obávajú šírenia vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron.

Úderom polnoci odpálili organizátori osláv v zálive šesť ton pyrotechniky. Ohňostroj ožiaril budovu Opery, most Harbour Bridge a celý priestor zálivu. Prenášali ho naživo v televízii aj prostredníctvom internetu.

Tí, ktorí chceli vidieť ohňostroj osobne, si museli zakúpiť lístok na jedno z troch desiatok vyhliadkových miest, píše agentúra DPA. Ľuďom bez rezervácie a nezaočkovaným proti covidu organizátori neodporučili vôbec chodiť do centra mesta. Pred rokom bolo centrum mesta pre divákov ohňostroja celkom neprístupné.

Nový Južný Wales, v ktorom sa nachádza Sydney, je v dôsledku šírenia koronavírusového variantu omikron v súčasnosti infekciou najviac zasiahnutým austrálskym štátom. Na Silvestra miestne úrady oznámili, že za predchádzajúci deň potvrdili viac než 21 000 nových prípadov nákazy, čo predstavuje rekord od začiatku pandémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet