Na hlavný obsah

Synovi odsúdeného Babaryku hrozí 20 rokov väzenia

Podozrivý je z organizácie protivládnych protestov.

Synovi odsúdeného Babaryku hrozí 20 rokov väzenia
Na snímke opozičný aktivista Eduard Babaryka. Foto: Twitter - Viasna

Syn bývalého bankára Viktara Babaryku, ktorý v roku 2020 chcel kandidovať vo voľbách na bieloruského prezidenta, vyšetrujú pre podozrenie z organizovania protivládnych protestov a z podnecovania nenávisti. Ak ho v tejto veci obvinia, hrozí mu 20 rokov väzenia. Podľa spravodajského webu Belsat o tom informoval štáb Viktara Babaryku.

Babarykov syn Eduard je v rámci predbežného vyšetrovania vo väzbe už viac ako 18 mesiacov, čo je v rozpore s bieloruským právnym poriadkom, upozornil Belsat. Ak by zákon dodržali, museli by ho na slobodu prepustiť 17. decembra, čo sa však nestalo. Doteraz bol vo väzbe pre podozrenie z krátenia dane.

Eduard Babaryka bol šéfom predvolebného štábu svojho otca a angažoval sa aj v projekte MolaMola, platformy na získavanie finančných prostriedkov na podporu projektov a realizáciu nápadov. Túto platformu spustili v Bielorusku 27. marca 2019, pričom bankou, ktorá organizovala prevody, bola Belgazprombank, vtedy vedená Viktarom Babarykom.

Na stránke MolaMola sa okrem iného konalo množstvo fundraisingových kampaní na podporu lekárov počas pandémie covidu, ako aj na zaplatenie pokút uložených súdmi opozičným aktivistom za porušenie nariadenia o organizovaní hromadných podujatí.

Viktara Babaryku, ktorý stál na čele banky Belgazprombank takmer 20 rokov, odsúdil v júli bieloruský najvyšší súd na 14 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia a zároveň mu vymeral pokutu.

Exbankára obvinili z prijímania úplatku organizovanou skupinou a legalizácie výnosov z trestnej činnosti, a to v oboch prípadoch v obzvlášť veľkom rozsahu.

Babaryka počas vyšetrovania i na súde odmietol akúkoľvek vinu. Svoje trestné stíhanie považuje za politicky motivované a spája ho so svojím zámerom kandidovať v roku 2020 za bieloruského prezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet