Na hlavný obsah

Tajfún Rai si na Filipínach vyžiadal už 375 obetí

Mnohí sú stále nezvestní.

Tajfún Rai si na Filipínach vyžiadal už 375 obetí
Trosky zo zničených domov po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Rai. Foto: TASR/AP

Tajfún Rai, ktorý minulý týždeň zasiahol Filipíny, pripravil podľa novej bilancie o život 375 ľudí. Informovala o tom v pondelok (20. 12.) agentúra AFP s odvolaním sa na filipínsku políciu. Doterajšie správy hovorili o 208 mŕtvych. Zranených je ďalších asi 500 osôb a 56 je stále nezvestných, dodala polícia.

Rai je najsilnejšou búrkou, ktorá tento rok zasiahla toto súostrovie na juhovýchode Ázie. Domovy a prímorské letovisko muselo podľa aktualizovaných údajov opustiť viac ako 380 000 ľudí. Záchranné práce pokračujú.

Filipínska pobočka Červeného kríža informovala o „úplnom krviprelievaní“ v pobrežných oblastiach. Letecké snímky zverejnené armádou ukázali na rozsiahle škody v miestach, ktoré tajfún zasiahol.

Búrka strhávala strechy, vyvracala stromy a stĺpy elektrického vedenia, búrala drevené domy a zaplavovala dediny. Pripomínala doteraz najničivejší supertajfún Haiyan, ktorý súostrovie zasiahol v roku 2013. V dôsledku jeho vyčíňania zomrelo viac ako 7 300 ľudí a vyše štyri milióny museli opustiť svoje domovy.

Jedným z ostrovov, ktoré Rai zasiahol najviac, je Bohol, kde zomrelo najmenej 74 ľudí. Na svojom facebookovom účte to uviedol guvernér provincie Arthur Yap.

Keď tajfún vo štvrtok dorazil na pevninu, dosahoval jeho vietor rýchlosť 195 kilometrov za hodinu, v nárazoch až 270 km/h. V piatok (17. 12.) mierne zoslabol, pričom stále dosahoval rýchlosť 155 kilometrov za hodinu. V sobotu (18. 12.) sa presunul nad Juhočínske more.

Na Filipínach ročne udrie v priemere dvadsať tropických búrok, spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet