Na hlavný obsah

Taliani si čoskoro zvolia nového prezidenta, o mandát chce zabojovať aj Berlusconi

Prekážkou by mohli byť obvinenia, vysoký vek aj zdravotný stav.

Taliani si čoskoro zvolia nového prezidenta, o mandát chce zabojovať aj Berlusconi
Na snímke Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Taliansko sa chystá na voľby prezidenta, ktorého by mali v januári zvoliť obe parlamentné komory spoločne so zástupcami regiónov. Súčasná hlava štátu, 80-ročný Sergio Mattarella, sa už o ďalší mandát uchádzať nechce a strany tak musia nájsť vhodných kandidátov, ktorí majú šancu získať potrebné množstvo hlasov.

Pravicu by chcel vo voľbách reprezentovať 85-ročný expremiér Silvio Berlusconi, ktorého už podporila napríklad šéfka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová.

Mattarelov sedemročný mandát v prezidentskom úrade sa skončí vo februári, dovtedy treba nájsť jeho nástupcu. Jednotlivé strany už začali neformálne rozhovory, v ktorých hľadajú vhodných uchádzačov.

O menách sa zatiaľ iba špekuluje, pretože vybraní kandidáti väčšinou s oznámením čakajú až na poslednú chvíľu.

Jedinou výnimkou je niekoľkonásobný bývalý premiér a šéf parlamentnej strany Forza, Italia Berlusconi, ktorý sa záujmom o najvyšší úrad nijako netají

V októbri na otázku smerom k prezidentským ambíciám povedal, že „chce byť krajine užitočný“. V pondelok (13. 12.) sa Berlusconi stretol so šéfom strany Liga Matteom Salvinim, v nedeľu (12. 12.) sa zaňho postavila šéfka FdI Meloniová. Podľa nej musí byť nový prezident najmä „vlastenec“.

Politik, miliardár a podnikateľ Berlusconi je v Taliansku značne kontroverznou postavou. Viackrát stál pred súdom, v roku 2013 mu v rámci odsudzujúceho rozsudku za daňové úniky dočasne zakázal vykonávať verejné funkcie a aj teraz čelí ďalšiemu procesu pre obžalobu z podplácania svedkov. Prekážkou na jeho zvolenie môže byť aj vek a zdravotné problémy.

Stredoľavá Demokratická strana (PD) už vylúčila podporu Berlusconiho v prezidentských voľbách. Podľa nej by mal vo voľbách uspieť nadstranícky kandidát so skúsenosťami a nespochybniteľnou morálkou. Špekuluje sa, že takýmito kandidátmi by mohli byť napríklad bývalý premiér Giuliano Amato alebo súčasná ministerka spravodlivosti Marta Cartabiaová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet