Na hlavný obsah

Talianska vláda chce v budúcom roku zakázať kožušinové firmy

Na zákaz vyzýva krajiny EÚ aj eurokomisia.

Talianska vláda chce v budúcom roku zakázať kožušinové firmy
Ilustračná snímka - muž na trhu s kožušinami. Foto: TASR/AP

Talianska vláda chystá od polovice budúceho roka zakázať v krajine kožušinové farmy, informovala tlačová agentúra ANSA. Podľa nej to vyplýva z úpravy návrhu rozpočtu na rok 2022, ktorú schválil senátny rozpočtový výbor a ktorá tiež počíta s kompenzáciami pre chovateľov kožušinových zvierat vo výške tri milióny eur.

Návrh predpokladá zákaz chovu zvierat, ako sú norky, líšky alebo činčili, s cieľom získať kožušiny. Súčasným farmám prevádzkujúcim tento chov povoľuje fungovať maximálne do konca júna.

Taliansko pred rokom dočasne zakázalo chov norkov po tom, čo sa u nich, podobne ako v niektorých iných krajinách, objavil koronavírus.

Tento rok vyzvala aj Európska komisia, aby únijné krajiny zakázali kožušinové farmy. Z únie už skôr takýto zákaz zaviedli okrem iného Spojené kráľovstvo, Rakúsko, Belgicko, Luxembursko, Česko, Chorvátsko či Holandsko.

Česká republika chov a usmrcovanie zvierat výlučne alebo prevažne za účelom získania kožušín zakázala v roku 2017 novelou zákona na ochranu zvierat pred týraním. Zákaz sa vzťahuje na chov líšok a norkov, nie napríklad králikov alebo nutrií, teda zvierat, ktoré sa využívajú aj na mäso.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet