Na hlavný obsah

Taliansko sprísňuje opatrenia, rúška budú potrebné aj vonku

Uvažuje sa aj nad skrátením platnosti covidových pasov.

Taliansko sprísňuje opatrenia, rúška budú potrebné aj vonku
Ilustračné foto - turizmus v Taliansku počas pandémie. Foto: TASR/AP

Talianska vláda vo štvrtok (23. 12.) sprísni protipandemické opatrenia v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Okrem iného opäť zavedie povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch. S odvolaním sa na kanceláriu premiéra Maria Draghiho o tom informovala agentúra Reuters.

Medzi ďalšími opatreniami, ktoré majú schváliť na neskoršom zasadnutí vlády, je skrátenie platnosti zdravotných preukazov, ktoré umožňujú prístup na do niektorých miest a služieb, z deviatich mesiacov na šesť.

Vláda tiež zrejme nariadi nosenie respirátorov FFP2 na verejných miestach, ako sú divadlá, kiná a športové podujatia. Vo vyhlásení sa uvádza, že Taliansko zvažuje aj zatvorenie diskoték a klubov až do Silvestra.

Vláda okrem toho skúma, či má urýchliť tretiu posilňovaciu dávku očkovania, ktoré je považované za najúčinnejšiu ochranu proti nákazlivejšiemu variantu omikron a skrátiť lehotu na preočkovanie z piatich na štyri mesiace.

Taliansko v stredu zaregistrovalo 36 293 novoinfikovaných – najvyšší počet za viac ako rok a viac ako dvojnásobok infikovaných, ktoré úrady zaznamenali pred dvoma dňami.

Počet hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti zostáva relatívne nízky. Podľa serveru ourworldindata.com je v Taliansku plne zaočkovaných takmer 75 percent obyvateľov.

Opatrenia sprísňuje aj Grécko

V Grécku budú od piatku opäť povinné rúška aj vonku, oznámila to vo štvrtok grécka vláda.

Nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu zahŕňajú aj zákaz verejných slávností cez vianočné sviatky a majú platiť zatiaľ do 2. januára. Potom vláda pristúpi k ďalším reštrikciám, ktoré sa zrejme budú týkať obmedzení športových a kultúrnych podujatí, s lockdownom ale kabinet nepočíta, informovali miestne médiá.

Grécka vláda, podobne ako vlády v ostatných európskych krajinách, pristúpila k sprísneniu protipandemických opatrení pred vianočnými a novoročnými sviatkami a v súvislosti s nákazlivejším omikronom. Ten sa zatiaľ v Grécku potvrdil v troch desiatkach prípadov.

„Omikron je v našej krajine,“ vyhlásil vo štvrtok na mimoriadnej tlačovej konferencii grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris, keď oznamoval nové protiepidemické opatrenia.

Okrem povinných rúšok vonku budú nanovo v supermarketoch a verejnej doprave potrebné respirátory. Za nenosenie rúšok v Grécku podľa médií hrozí pokuta 300 eur.

Nové opatrenia sa týkajú aj príchodov do Grécka. Každý, kto pricestuje z cudziny, si bude musieť na druhý a štvrtý deň urobiť PCR test či antigénový test.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet