Na hlavný obsah

Taliban sa zaviazal vyšetriť údajné vraždy expolicajtov

Reagoval na znepokojenie Západu.

Taliban sa zaviazal vyšetriť údajné vraždy expolicajtov
Vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. Foto: TASR/AP

Afganské vládnuce hnutie Taliban v nedeľu (5. 12.) odmietlo obvinenia Západu, že jeho príslušníci páchali cielené zabíjanie vojakov a úradníkov spojených so zvrhnutou afganskou vládou.

Taliban v tejto súvislosti deklaroval, že je plne odhodlaný dodržiavať v celej krajine všeobecnú amnestiu, ktorú vyhlásil. Na svojom webe o tom informovala rozhlasová stanica Hlas Ameriky (VoA).

Hovorí aj o trestoch

„Každý príslušník Talibanu, u ktorého sa zistí porušenie vyhlášky o amnestii, bude stíhaný a potrestaný,“ napísal v pondelok (6. 12.) na twitteri hovorca ministerstva zahraničných vecí Talibanu Abdul Kahár Balchí.

„Prípady cieleného zabíjania budú dôkladne vyšetrené, ale nepodložené fámy by sa nemali brať ako berná minca,“ dodal.

Vedenie radikálneho islamistického hnutia Taliban tak reagovalo na znepokojenie Spojených štátov a viacerých západných krajín. Vyvolali ho správy, že Taliban od návratu k moci v polovici augusta zabil alebo nezákonne zadržal viac ako 100 bývalých afganských policajtov a dôstojníkov spravodajských služieb.

„Sme hlboko znepokojení správami o hromadnom vraždení a zmiznutiach bývalých príslušníkov afganských bezpečnostných síl, ako ich zdokumentovala organizácia Human Rights Watch a iní,“ uvádza sa vo vyhlásení USA, EÚ, Austrálie, Británie, Japonska a ďalších, ktoré zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Tieto zatiaľ nepotvrdené činy „predstavujú vážne porušovanie ľudských práv a sú v rozpore s ohlásenou amnestiou Talibanu,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktorého signatári žiadajú rýchle a transparentné vyšetrenie súvisiacich obvinení. „Naďalej budeme súdiť Taliban podľa jeho činov,“ píše sa v texte.

Dosiaľ neuznali jeho vládu

Predstavitelia Talibanu sú v súčasnosti pod tlakom medzinárodného spoločenstva, aby dodržali záväzky, že budú chrániť ľudské práva všetkých Afgancov vrátane žien.

V súvislosti s obavami o stav ľudských práv a vzhľadom na obavy zo vzostupu terorizmu v Afganistane medzinárodné spoločenstvo zatiaľ neuznalo vládu Talibanu.

Západné krajiny zablokovali hnutiu prístup k miliardám dolárov v rámci rozvojovej pomoci, ako aj k aktívam afganskej centrálnej banky, ktoré sú prevažne v USA.

VoA konštatuje, že tieto finančné sankcie zvýšili vyhliadky na hospodársky kolaps v Afganistane, kde milióny ľudí už teraz potrebujú naliehavú potravinovú a humanitárnu pomoc v dôsledku rokov konfliktov, vysokej miery chudoby a dlhotrvajúceho sucha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet