Na hlavný obsah

Taliban vydal vyhlášku, podľa ktorej ženy nie sú majetkom

So sobášom musia súhlasiť.

Taliban vydal vyhlášku, podľa ktorej ženy nie sú majetkom
Protest žien proti porušovaniu ich práv hnutím Taliban v Afganistane. Foto: Los Angeles Times

Vláda radikálneho islamistického hnutia Taliban v piatok (3. 12.) zverejnila vyhlášku, podľa ktorej sa ženy v Afganistane nemajú považovať za majetok a musia súhlasiť so sobášom. Dekrét však opomína prístup žien a dievčat k vzdelaniu alebo možnosť pracovať mimo domova, poznamenala agentúra Reuters.

Taliban je od leta, keď sa v Afganistane opäť dostal k moci, pre nedodržiavanie ženských práv pod tlakom medzinárodného spoločenstva, ktoré zmrazilo množstvo finančných prostriedkov krajiny.

„Žena nie je majetok, ale ušľachtilá a slobodná ľudská bytosť. Nikto ju nemôže nikomu dať výmenou za zmier alebo na ukončenie nepriateľstva,“ konštatuje zverejnený dekrét.

Vyhláška tiež upravuje pravidlá pre manželstvo či majetok žien – tie by nikto nemal nútiť do sobášov a vdovy by mali mať podiel z majetku zosnulého manžela. V Afganistane ženy pomerne často využívajú ako odškodné napríklad v rodinných sporoch, podotkla agentúra DPA.

Dekrét zároveň vyzval príslušné ministerstvá a súdy, aby zabezpečili zverejnenie vyhlášky a dodržiavanie spomínaných práv. Postoje vo vyhláške nie sú podľa DPA v Afganistane úplne nové a sú tiež v súlade s pravidlami islamu.

Rovnaké práva ženám zaručovali predchádzajúce zákony v krajine. Avšak ani pred tohtoročným návratom Talibanu k moci sa úplne nedodržiavali.

Štúdium sa nespomína

Nariadenie zároveň nespomína možnosť žien pracovať a študovať, upozorňuje Reuters. Počas svojej predchádzajúcej vlády v rokoch 1996 až 2001 Taliban ženám zakázal prácu a dievčatám návštevu škôl. Von mohli len v burkách a v sprievode mužského príbuzného. Za porušenie pravidiel im hrozili prísne tresty. Bežné boli popravy a bičovanie.

Teraz Taliban tvrdí, že sa zmenil. Stredné školy pre dievčatá v niektorých provinciách mohli otvoriť, poznamenal Reuters. Mnoho žien a ochrancov ľudských práv však zostáva skeptických.

Medzinárodné spoločenstvo po nástupe radikálneho hnutia zmrazilo miliardy dolárov vo fondoch alebo na rozvojovú pomoc, pričom prípadnú budúcu spoluprácu s Kábulom podmieňuje dodržiavaním práv žien. Krajine hrozí hospodársky kolaps a miliónom obyčajných Afgancov hlad. Podľa OSN je krajina pre nedostatok potravín na pokraji katastrofy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet