Na hlavný obsah

Tretia dávka vakcíny od AstraZenecy je účinná proti omikronu, tvrdí výskum

Mnohé západné krajiny túto očkovaciu látku nepoužívajú na preočkovanie.

Tretia dávka vakcíny od AstraZenecy je účinná proti omikronu, tvrdí výskum
Lekár naťahuje z ampulky vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Spoločnosť AstraZeneca vo štvrtok (23. 12.) oznámila, že tretia posilňujúca dávka jej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 významne zvyšuje hladinu protilátok proti nákazlivejšiemu variantu koronavírusu omikron. S odvolaním sa na vyhlásenie farmaceutickej firmy o tom informovala agentúra AFP.

„Hladiny neutralizačných protilátok proti variantu omikron boli po tretej dávke Vaxzevrie v podstate podobné hladinám dosiahnutým po dvoch dávkach proti variantu delta,“ uviedla spoločnosť.

„Hladiny pozorované po tretej dávke boli vyššie ako hladiny protilátok zistené u osôb, ktoré sa predtým infikovali a prirodzene sa (z covidu) zotavili,“ informovala AstraZeneca. Štúdiu vykonali výskumníci z Oxfordskej univerzity, ktorí sa podieľali na vývoji vakcíny Vaxzevria.

Liek AstraZeneca sa v Spojenom kráľovstve nepoužíva na podávanie tretích posilňovacích dávok. Zdravotníci v Británii a ďalších západných štátoch preočkovávajú mRNA vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna.

AstraZeneca v súčasnosti smeruje prevažne do medzinárodného očkovacieho programu COVAX, ktorý vakcíny daruje chudobnejším krajinám.

„Je veľmi povzbudivé vidieť, že súčasná vakcína má potenciál chrániť proti omikronu po tretej posilňovacej dávke,“ uviedol jeden z výskumníkov Oxfordskej univerzity John Bell.

Omikron znižuje účinnosť vakcín

Niekoľko nedávnych štúdií u ľudí očkovaných vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna zaznamenalo pokles protilátok proti omikronu. Ich hladina bola ešte nižšia u zaočkovaných vakcínou AstraZeneca či čínskym preparátom Sinovac.

Spoločnosti Pfizer/BioNTech a Moderna oznámili, že posilňovacia dávka ich vakcín výrazne zvyšuje ochranu proti vírusu. Nie Je však dostatok údajov o tom, ako dlho táto ochrana trvá.

Podľa riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hansa Klugeho sa nákazlivejší variant omikron „stáva alebo už stal dominantný vo viacerých krajinách vrátane Dánska, Portugalska a Spojeného kráľovstva“. Kluge však dodal, že len posilňujúce dávky nepostačia na to, aby sa svet vymanil z pandémie covidu.

Zo štúdie londýnskej Univerzity Imperial College vyplynulo, že u ľudí infikovaných variantom omikron je o 40 % nižšia pravdepodobnosť, že ich budú musieť hospitalizovať, ako u nákazy variantom delta.

AstraZeneca vo štvrtok tiež oznámila, že jej prípravok označovaný ako AZD7442 alebo Evusheld je účinný aj proti variantu omikron. Zmes protilátok je možné podať neinfikovaným ľuďom namiesto očkovania proti covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet