Na hlavný obsah

Tretie dávky pre ľudí z bohatých krajín predlžujú pandémiu, tvrdí šéf WHO

Vakcíny potom chýbajú v chudobných krajinách.

Tretie dávky pre ľudí z bohatých krajín predlžujú pandémiu, tvrdí šéf WHO
Na snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Programy očkovania treťou dávkou vakcín pre všetkých v bohatých krajinách pravdepodobne môžu za predlžovanie pandémie covidu-19. Takýto názor vyjadril v stredu (22. 12.) šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ak by namiesto toho použili očkovacie dávky na vakcináciu zdravotného personálu a ohrozených osôb v chudobnejších krajinách, mohlo byť už v septembri vo všetkých krajinách zaočkovaných 40 % ľudí. Viac ako polovica členských štátov WHO však 40-percentný cieľ do konca tohto roka nedosiahne, upozornil Tedros.

Nezávislá očkovacia rada súhlasí

WHO vychádza z predpokladu, že pri 40-percentnej globálnej zaočkovanosti v každej krajine by bola akútna fáza pandémie pri konci. „Plošné programy očkovania posilňujúcou dávkou pandémie pravdepodobne predlžujú, namiesto toho, aby ju ukončili,“ poznamenal šéf WHO.

Problém podľa neho spočíva v tom, že očkovacie dávky dodávajú krajinám, ktoré už majú vysokú zaočkovanosť. Tieto dávky potom chýbajú v chudobnejších krajinách. To dáva vírusu príležitosť šíriť sa v zle zásobených oblastiach a vytvárať tam nové varianty.

Aj nezávislá očkovacia rada, ktorá radí WHO, sa vyslovila jasne proti všeobecným programom očkovania treťou dávkou. WHO teraz znepokojuje predovšetkým šírenie zjavne nákazlivejšieho koronárneho variantu omikron.

Európa opäť ako centrum epidémie

Riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge agentúre Reuters povedal, že do začiatku budúceho roka bude tento variant na kontinente prevažovať. Tri až štyri týždne pritom budú potrebovať na poznanie toho, aké závažné ochorenia spôsobuje.

Krajiny sa však podľa neho majú pripraviť na značný nárast infekcií. „Niet pochýb o tom, že Európa sa zase raz stane epicentrom globálnej epidémie,“ upozornil Kluge.

Omikron je už teraz dominantný v Británii, Dánsku či Portugalsku. „Som veľmi znepokojený, ale nie je dôvod na paniku,“ povedal Kluge. Dobrou správou podľa neho je, že „vieme, čo robiť“. Vakcináciu treba doplniť o nosenie respirátorov a vylúčiť zvyšné kontakty počas vianočných a novoročných sviatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet