Na hlavný obsah

Trump žiada súd, aby zablokoval vydanie dokumentov o útoku na Kapitol

Argumentuje výsadným právom prezidenta.

Trump žiada súd, aby zablokoval vydanie dokumentov o útoku na Kapitol
Archívne foto - útok na Kapitol zo 6. januára 2021. Foto: SITA/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok (23. 12.) obrátil na Najvyšší súd v snahe zabrániť vydaniu dokumentov špeciálnemu výboru Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje pozadie útoku na Kapitol zo 6. januára. Informovala o tom agentúra AP.

Pred dvoma týždňami rozhodol federálny odvolací súd v Trumpov neprospech. Dokumenty uchovávané Národným archívom USA však zakázal vydať do doby, kým sa k veci vyjadrí Najvyšší súd. Trump vymenoval troch z terajších deviatich sudcov najvyššieho súdu.

Trump argumentuje výsadným právom prezidenta zatajovať niektoré materiály s tým, že by zverejnenie dokumentov v budúcnosti poškodilo prezidentský úrad.

Súčasný prezident Joe Biden si naopak myslí, že zverejnenie dokumentov je vo verejnom záujme a takzvané exekutívne privilégium by sa na ne nemalo vzťahovať.

Dokumenty obsahujú podľa Národného archívu USA prezidentove diáre, zoznamy návštev, predbežné verzie prejavov a ručne písané poznámky „o udalostiach zo 6. januára“ zo spisov bývalého personálneho šéfa Bieleho domu a prezidentovho poradcu Marka Meadowsa a tiež „návrh exekutívneho nariadenia na tému volebnej integrity“.

Parlamentný výbor sa domnieva, že záznamy sú nevyhnutné na vyšetrovanie udalostí, ktoré predchádzali násilnostiam zo 6. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet