Na hlavný obsah

Ukrajina obviňuje Rusko z posielania tankov a ostreľovačov k jej hraniciam

USA hrozia ďalšími sankciami.

Ukrajina obviňuje Rusko z posielania tankov a ostreľovačov k jej hraniciam
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci kráčajú pozdĺž zasneženého zákopu a strážia si svoju pozíciu v prednej línii neďaleko obce Vodiane v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Kyjev v utorok (7. 12.) obvinil Moskvu, že do oblasti bojov na východnej Ukrajine posiela tanky a posilňuje tímy ostreľovačov, ktorí sú pripravení spôsobiť škody ukrajinskej armáde a vyprovokovať odvetnú paľbu.

Stalo sa tak niekoľko hodín pred plánovaným videohovorom amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, pri ktorom sa lídri chystajú rozprávať najmä o aktuálnom sústreďovaní ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajina od ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym a prepuknutia bojov so separatistami v oblasti Donbasu na východnej Ukrajine obviňuje Rusko z agresie a z okupácie ukrajinského územia. Moskva však zapojenie do konfliktu popiera.

Ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že Rusko posiela na frontovú líniu bojov na Donbase tanky alebo bojové vozidlá pechoty a posilňuje tiež tímy ostreľovačov v pohotovostnom stave.

Výcvikové tábory proruských separatistov sú podľa ministerstva pod vedením vojakov ruských ozbrojených síl. Týmito krokmi Moskva podľa ukrajinského ministerstva bráni stabilizácii konfliktu, ktorý sa ťahá už od roku 2014 a vyžiadal si viac ako 13 000 mŕtvych.

Joe Biden sa podľa oznámenia nemenovaných amerických činiteľov chystá na virtuálnej schôdzke Putina varovať, že na Rusko by mierili drvivé ekonomické sankcie, ak by sa rozhodlo Ukrajinu vojensky napadnúť.

Washington a Ukrajina tvrdia, že Rusko pri ukrajinských hraniciach v posledných dňoch zhromažďuje vojakov a chystá krok podobný tomu z roku 2014, keď anektovalo Krym. Moskva však obvinenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet