Na hlavný obsah

UNICEF pomáha deťom po celom svete už 75 rokov

Pôvodne bol fond založený na pomoc deťom po druhej svetovej vojne.

UNICEF pomáha deťom po celom svete už 75 rokov
Dlhoročná šéfka Detského fondu OSN (UNICEF) Henrietta Foreová sa rozpráva so žiakmi počas návštevy školy v sýrskom meste Ma'ardes. Foto: TASR

Detský fond OSN (UNICEF) je celosvetová organizácia, ktorá sa zameriava na dlhodobú a systematickú pomoc deťom.

Založený bol 11. decembra 1946 na prvom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN ako Medzinárodný fond OSN pre naliehavú pomoc deťom (United Nations International Children’s Emergency Fund, UNICEF).

Keď sa začal v roku 1945 formovať, svet bol po druhej svetovej vojne. Deti potrebovali pomoc, služby a ochranu. Od roku 1953 je fond špecializovanou organizáciou OSN pre ochranu a pomoc deťom na celom svete a na krízovú pomoc pri katastrofách a vojnových konfliktoch.

Vzdelávanie aj hygiena

UNICEF odvtedy pomáha pri ozbrojených konfliktoch aj prírodných katastrofách. Dlhodobé programy fondu sú zamerané najmä na očkovanie detí, prístup k pitnej vode, lepšiu výživu a hygienu, vzdelávanie a tiež na ochranu ohrozených skupín detskej populácie, ako sú deti ulice, deti vykorisťované prácou, týrané alebo sexuálne zneužívané, tiež deti nútené bojovať vo vojnových konfliktoch.

Veľkým pomocníkom pre činnosť UNICEF je Dohovor o právach dieťaťa, ktorý bol prijatý Valným zhromaždením OSN 20. novembra 1989. Tento dohovor je prvým záväzným medzinárodnoprávnym dokumentom, ktorý komplexne upravuje práva dieťaťa.

Funguje v 190 krajinách

UNICEF sídli v New Yorku. S cieľom znížiť prevádzkové náklady sa z New Yorku pred piatimi rokmi do Budapešti presunulo celosvetové zázemie UNICEF, ktoré poskytuje IT služby a zabezpečuje činnosti týkajúce sa financovania, účtovníctva a ľudských zdrojov.

V súčasnosti má svoje zastúpenie fond vo viac ako 190 krajinách a teritóriách sveta, pričom v 158 z nich priamo realizuje svoje programy pomoci deťom. 

V 36 vyspelých krajinách, vrátane Slovenskej republiky, existujú takzvané národné výbory pre UNICEF, ktoré majú za úlohu popularizáciu práv detí a získavanie finančných prostriedkov pre aktivity fondu v rozvojových krajinách.

„Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál,“ uvádza Slovenská nadácia pre UNICEF.

Činnosť fondu je financovaná z dobrovoľných príspevkov vlád, organizácií a jednotlivcov a z vlastných výnosov. UNICEF uvádza, že celkový príjem k roku 2020 bol 7,2 miliardy dolárov, z toho partneri z verejného sektora prispeli sumou 5,45 miliardy dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet