Na hlavný obsah

Uplynul rok od prvého podania vakcíny proti covidu na Slovensku

Konzílium navrhuje povinné očkovanie pre vybrané skupiny.

Uplynul rok od prvého podania vakcíny proti covidu na Slovensku
Na snímke infektológ Vladimír Krčméry ako prvý Slovák počas úvodného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Prešiel rok, čo na Slovensku dostal vakcínu proti ochoreniu COVID-19 prvý Slovák, infektológ Vladimír Krčméry. Prvou dávkou vakcíny je u nás zaočkovaná asi polovica obyvateľov. Očakávania odborníkov boli vyššie. Plne zaočkovaných je u nás viac ako dva a pol milióna ľudí.

Vlani na druhý sviatok vianočný v nitrianskej nemocnici zaočkovali prvého Slováka, lekára Vladimíra Krčméryho. Od vakcinácie si vtedy odborníci sľubovali veľa.

Záujem o očkovanie však nie je taký, ako analytici očakávali. Odhadovali, že vakcína presvedčí aspoň 90 % ľudí. Svoje však urobila silnejúca dezinformačná scéna a nedôvera ľudí v inštitúcie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa analýz ministerstva zdravotníctva zachránila vakcína životy asi pol miliónu ľudí nad 60 rokov z celého sveta. Najmenej ľudí zomiera v severských krajinách, kde majú aj vysokú zaočkovanosť.

Vláda sa vydala do boja s pandémiou cestou výhod pre očkovaných. Môžu si napríklad nakúpiť oblečenie alebo sa ubytovať v hoteli. Ľudia nad 60 rokov, ktorí sa rozhodnú pre vakcínu, dostanú finančný príspevok.

Takáto motivácia zrejme zaberá. Záujem o očkovanie ku koncu roka postupne rastie, kapacity sa rýchlo míňajú.

Očkovanie je dobrovoľné. Pod tlakom pandémie sa však začína hovoriť o povinnom očkovaní ľudí nad 60 rokov. Konzílium odborníkov navrhuje zvážiť povinné očkovanie pre vybrané skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko