Na hlavný obsah

Úrad špeciálnej prokuratúry poprel tvrdenia obhajcov Výboha o zamedzení online výsluchu

Vyšetrovateľka NAKA navrhla online výsluch ešte v septembri.

Úrad špeciálnej prokuratúry poprel tvrdenia obhajcov Výboha o zamedzení online výsluchu
Na snímke podnikateľ Miroslav Výboh. Foto: RTVS

Tvrdenia obhajcov obvineného podnikateľa Miroslava Výboha o tom, že mu nebol umožnený výsluch prostredníctvom videokonferencie, čím mali byť porušené jeho procesné práva, sa nezakladajú na pravde. Informoval o tom Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR prostredníctvom hovorkyne Generálnej prokuratúry SR Jany Tökölyovej. Výboh sa aktuálne zdržiava v zahraničí.

„Ako vyplýva z vyšetrovacieho spisu v tejto trestnej veci, vyšetrovateľka NAKA v septembri 2021 navrhla obhajobe  výsluch  obvineného prostredníctvom videokonferencie s tým, že obhajoba bude špecifikovať kde a kedy sa bude úkon realizovať,“ uviedla špeciálna prokuratúra.

Na tento návrh Výbohova obhajoba viac ako dva mesiace nereagovala. Možné termíny výsluchu podľa Tökölyovej obhajcovia doručili vyšetrovateľke až po tom, ako skončila vyšetrovanie. Procesné strany neskôr boli upovedomené o práve na preštudovanie spisu. Obhajoba navrhla termíny výsluchov v druhej polovici tohto mesiaca a v januári 2022.

„Pokiaľ teda obvinený a jeho obhajoba namieta, že jeho žiadosť o vykonanie výsluchu vo forme videokonferencie orgány činné v trestnom konaní ignorovali, takéto tvrdenie sa nezakladá na pravde. Práve naopak, orgány činné v trestnom konaní boli k obhajobe obvineného mimoriadne ústretové,“ stojí v stanovisku ÚŠP.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko