Na hlavný obsah

USA hlási rekordné počty nakazených. Najviac od začiatku pandémie

Počty nakazených stúpajú naprieč celou krajinou.

USA hlási rekordné počty nakazených. Najviac od začiatku pandémie
Na snímke mesto New York. Foto: TASR

V Spojených štátoch v poslednom týždni pribúdali odhalené nákazy koronavírusom rýchlejšie ako v ktorejkoľvek predchádzajúcej fáze pandémie a sedemdňový priemer sa po utorku (28. 12.) dostal nad 267 000 infekcií na deň.

Uvádza to denník The New York Times (NYT), v ktorého databáze bolo doteraz rekordnou hodnotou 251 232 nákaz z 11. januára. Počty hospitalizácií a úmrtí spájaných s covidom-19 sú zatiaľ oproti minulej zimnej vlne výrazne nižšie.

Najviac infekcií je na severovýchode

Najviac infekcií aktuálne hlási severovýchod USA. V štátoch New York a New Jersey sú denné súčty vysoko nad doterajšími rekordmi z minulej zimy.

Len mesto New York ohlásilo v utorok (28. 12.) 27 774 nových chorôb. Smutné rekordy tento týždeň prišli tiež v Marylande a Virgínii, vôbec najvyšší výskyt chorôb potom má Washington, D. C.

Federálny distrikt americkej metropoly hlási v posledných dňoch vyše 250 infekcií na každých 100 000 obyvateľov a vyťaženosť nemocníc v súvislosti s covidom-19 sa tu dostala na úroveň najhoršieho bodu predchádzajúcej zimnej vlny.

Hospitalizácie dramaticky nerastú

To platí aj o štáte Ohio na stredozápade a situácia sa v posledných dňoch rýchlo zhoršuje aj na juhovýchode USA, ktorý bol silne zasiahnutý letným náporom epidémie. Enormný rozmach koronavírusu hlási Florida, ďalej Georgia a Louisiana.

Na úrovni celých USA zatiaľ bilancia hospitalizácií súvisiacich s covidom-19 nerastie nijako dramaticky a zostáva výrazne pod maximami z prelomu augusta a septembra alebo začiatku roka.

Krajina s približne 330 miliónmi obyvateľov hlási v priemere asi 1 200 nových úmrtí denne, zatiaľ čo vlani to bolo vyše 2 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet