Na hlavný obsah

USA neodporúčajú svojim občanom cestovať na Ukrajinu

Vyhlásili to pre hrozbu zo strany Ruska.

USA neodporúčajú svojim občanom cestovať na Ukrajinu
Ilustračná snímka - ľudia na letisku v Miami. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo v pondelok (20. 12.) nové cestovné odporúčania, v ktorých varuje svojich občanov pred cestou na Ukrajinu pre „zvyšujúcu sa hrozbu“ zo strany Ruska v súvislosti s hromadením vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, informovala agentúra AP.

Americký rezort diplomacie v nových cestovných odporúčaniach uvádza, že Američania „by si mali byť vedomí správ o tom, že Rusko plánuje proti Ukrajine podniknúť vojenské kroky“ a že bezpečnostná situácia v krajine sa môže rýchlo zhoršiť.

Rezort ďalej varuje občanov USA, ktorí sa chystajú na Ukrajinu vycestovať, že „musia brať na vedomie, že v prípade ruskej vojenskej akcie kdekoľvek na Ukrajine bude značným spôsobom obmedzená schopnosť amerického veľvyslanectva poskytovať konzulárne služby vrátane pomoci pri odchode z Ukrajiny“.

Americké ministerstvo zahraničných vecí pravidelne aktualizuje cestovné odporúčania pre svojich občanov. Jednu výstrahu pred cestovaním na Ukrajinu už vydali. Tá však súvisela s pandemickou situáciou v krajine.

Podľa AP je varovanie pred cestovaním na Ukrajinu v súvislosti s hromadením ruských vojsk na ukrajinských hraniciach nezvyčajné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet