Na hlavný obsah

USA zaznamenali nový rekord potvrdených prípadov, rastie aj počet hospitalizovaných detí

Odborníci to pripisujú variantu omikron.

USA zaznamenali nový rekord potvrdených prípadov, rastie aj počet hospitalizovaných detí
Ľudia čakajú v rade na testovanie na ochorenie COVID-19 v New Yorku. Foto: TASR

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Spojených štátoch dosiahol nový vrchol, oznámilo vo štvrtok (30. 12.) americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

CDC eviduje za uplynulých sedem dní v priemere 316 000 nových infekcií denne. Podľa centra to zodpovedá incidencii takmer 700 prípadov na 100 000 obyvateľov, informovala v piatok (31. 12.) agentúra DPA.

Počas veľkej vlny pandémie vlani v decembri a v januári tohto roku vzrástol sedemdňový priemer nových prípadov nákazy na úroveň okolo 250 000 za deň, vyplýva z údajov CDC.

V USA je plne zaočkovaných 62 percent

Túto stredu (29. 12.) USA hlásili rekordný denný nárast takmer 490 000 nových prípadov. Ich počet v krajine sa začal rýchlo zvyšovať krátko pred Vianocami. Zdravotnícki predstavitelia to pripisujú mimoriadne nákazlivému koronavírusovému variantu omikron, hoci v niektorých častiach Spojených štátov naďalej významnú časť infekcií spôsobuje variant delta.

Počet ľudí s covidom v Spojených štátoch, ktorí potrebujú nemocničnú liečbu, je výrazne nižší než v lete počas „delta vlny“ alebo vlaňajšej zimy, dodáva DPA. Podľa CDC je v súčasnosti hospitalizovaných okolo 76 000 týchto pacientov. V januári, keď bola miera zaočkovanosti ešte veľmi nízka, ich bolo približne 125 000.

V USA dosiaľ plne zaočkovali 62 percent z 330 miliónov obyvateľov. Len tretina populácie krajiny dostala aj posilňujúcu dávku.

Pribúda počet hospitalizovaných detí

Podľa odborníkov je však znepokojujúce, že pribúda počet hospitalizovaných detí. Na konci decembra je hospitalizovaných 378 detí. Ako uvádza CDC, v skupine občanov do 18 rokov je to oproti predchádzajúcemu týždňu 66-percentný nárast. 

Odborníci preto vyzývajú občanov, aby svoje deti nechali zaočkovať. Za rastom detskej hospitalizácie je podľa nich vysoká nákazlivosť omikronu.

Súčasný počet hospitalizovaných detí je vyšší ako v septembri pri minulej vlne nákazy spôsobenej variantom delta. Hospitalizácií pribúda tiež vo vekovej skupine 18 až 29 rokov. Pomer ťažkých prípadov medzi maloletými zostáva v porovnaní s inými vekovými skupinami nižší.

„V tejto vlne sme svedkami rekordného počtu pozitívnych prípadov u detí,“ povedal Jim Versalovic z houstonskej detskej nemocnice, ktorá je najväčšia v krajine. S covidom je tam liečených 50 detí, čo je štyrikrát viac ako minulý týždeň. Väčší počet hospitalizácií u detí má tiež New York.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet