Na hlavný obsah

Útok islamských radikálov v irackom Kurdistane si vyžiadal 12 obetí

Medzi nimi sú traja civilisti.

Pri útoku na severe Iraku prišlo o život 12 ľudí, medzi ktorými sú traja civilisti. Oznámila to v piatok (3. 12.) kurdská vláda, ktorá riadi iracký poloautonómny Kurdistan. Agentúra AFP uviedla, že okrem civilistov prišlo o život tiež niekoľko kurdských bojovníkov pešmergov. Podľa nej sa útok pripisuje radikálom z teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Jeho členovia zaútočili vo štvrtok večer na dedinu Chidir Džidža, ktorá leží južne od centra irackého Kurdistanu Irbílu. Ozbrojené kurdské oddiely začali protiútok, ale stratili niekoľko svojich členov. AFP napísala, že mŕtvi civilisti sú bratia vo veku od 11 do 24 rokov.

IS na severe Iraku vyhlásil svoj kalifát roku 2014, v roku 2017 ho v Iraku porazili, v susednej Sýrii o dva roky neskôr. V oboch krajinách ale udržiava menšie bunky schopné zorganizovať jednotlivé útoky. Podľa tohtoročnej správy OSN má Islamský štát v týchto krajinách stále okolo 10 000 „aktívnych bojovníkov“.

Islamskému štátu sa pripisuje aj útok vo východnej Sýrii, kde o život prišlo desať robotníkov tamojšieho ropného poľa. V júli táto organizácia útokom na trhovisku v šitmi obývanej štvrti Bagdadu pripravila o život tri desiatky ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet