Na hlavný obsah

Uvoľnené lôžka okamžite zaplnia noví pacienti. Situácia v nemocniciach je naďalej vážna

Počet hospitalizovaných prekročil hranicu 3 500.

Situácia v nemocniciach je aj počas trvania lockdownu vážna. Počet pacientov s covidom vzrástol na 3 503. Najviac hospitalizovaných je v Košickom, Prešovskom a Trenčianskom kraji.

Napriek ustálenému počtu, alebo dokonca miernemu poklesu covidových pacientov v niektorých nemocniciach, sa však podľa lekárov nedá hovoriť o zlepšení.

„Stále je mimoriadne vážna situácia pokiaľ ide o kriticky chorých pacientov, štrnásti pacienti sú na umelej pľúcnej ventilácii a takmer 35 pacientov potrebuje vysoko prietokový kyslík. Čiže to poskytovanie zdravotnej starostlivosti je naďalej mimoriadne náročné,“ hovorí Monika Krišková, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hoci počty pacientov už vo viacerých nemocniciach rapídne nenarastajú, o stabilizovaní situácie lekári špekulovať nechcú.

„To, čo prepustíme, alebo kto zomrie, sú nahradení prakticky tým istým počtom pacientov, ktorí prídu ako noví. Takže stav je momentálne ten istý už niekoľko dní. Tie smeny sú ubíjajúce,“ približuje Peter Kirschner, primár infekčného oddelenia VšNsP Lučenec.

„Nepovedal by som, že sa zlepšuje situácia, skôr sa nám podarilo pacientov nejakým spôsobom prepúšťať, zastabilizovať, dohodnúť preklady, a doriešiť pacientov do domácej liečby. Ale je to veľká nadpráca personálu,“ dodáva Karol Hajnovič, riaditeľ FNsP Nové Zámky.

Horšie je to s umelými pľúcnymi ventiláciami, ktoré sú zväčša úplne obsadené.

Lekári uvádzajú, že pri neočkovaných zaznamenávajú úmrtia aj v mladších vekových kategóriách, od 40 do 50 rokov, či dokonca aj vo vekovej skupine od 30 do 40 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko