Na hlavný obsah

Už tretí deň v rade padol v Británii rekord v počte infikovaných za deň

Pri omikrone je väčšie riziko opätovnej nákazy, tvrdí štúdia.

Už tretí deň v rade padol v Británii rekord v počte infikovaných za deň
Na ilustračnej snímke anglické hlavné mesto Londýn. Foto: TASR/AP

V Spojenom kráľovstve v piatok (17. 12.) odhalili 93 045 nových prípadov koronavírusu za posledných 24 hodín, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie. Rekordný počet infikovaných zaznamenali už tretí deň v rade.

Z novej štúdie, o ktorej informovala agentúra Reuters, vyplýva, že riziko opätovnej infekcie je pri novom variante omikron päťkrát vyššie než pri delte.

Podľa vedcov z Kráľovskej univerzity v Londýne je riziko reinfekcie nielen väčšie, ale nový variant nevykazuje žiadne známky toho, že by bol miernejšia ako delta.

„Nenašli sme žiadne dôkazy (tak pre riziko hospitalizácie, ako aj pre stav príznakov), že by sa omikron závažnosťou odlišoval od delty,“ uvádza štúdia aj keď upozorňuje, že údaje o hospitalizáciách sú stále veľmi obmedzené.

„Pri kontrole stavu vakcinácie, veku, pohlavia, etnického pôvodu, asymptomatického stavu, regiónu a dátumu odberu vzorky bol omikron spojený s 5,4-násobne vyšším riziko reinfekcie v porovnaní s deltou,“ dodávajú autori v štúdii.

„Z toho vyplýva, že ochrana pred opätovnou nákazou variantom omikron, ktorú poskytuje predchádzajúca infekcia, môže byť až devätnásťpercentná,“ dodala Kráľovská univerzita v Londýne vo svojom vyhlásení. Štúdia ešte neprešla recenzným konaním.

Skoršia štúdia britskej organizácie SIREN, ktorá sa zaoberala rizikom opätovnej infekcie u zdravotníckych pracovníkov a ktorú jej autori vykonali pred objavením variantu omikron, zistila, že infekcia pôvodným kmeňom koronaviru poskytuje 85-percentnú ochranu pred opätovnou nákazou počas nasledujúcich šiestich mesiacov.

Autori štúdie pracovali s údajmi britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA). Podľa úradu sa medzi 29. novembrom a 11. decembrom nákaza potvrdila u zhruba 333 000 ľudí. U 122 062 z nich išlo o variant delta, u 1846 prípadov bol potvrdený omikron.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet