Na hlavný obsah

V Arktíde padol teplotný rekord, bolo tam 38 stupňov

Teploty tu vzrástli dvojnásobne oproti globálnemu priemeru.

V Arktíde padol teplotný rekord, bolo tam 38 stupňov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svetová meteorologická organizácia (WMO) oficiálne uznala teplotný rekord nameraný vlani v oblasti Arktídy. Na Sibíri bolo 20. júna 2020 nameraných 38 stupňov Celzia, čo je najvyššia teplota, aká bola kedy zaznamenaná severne od polárneho kruhu.

Je to známka klimatickej zmeny a dôvod na znepokojenie, upozornil v utorok (14. 12.) generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

Teploty v Arktíde vzrástli viac ako dvojnásobne oproti globálnemu priemeru. Aj v Antarktíde, na opačnom póle Zeme, bol vlani nameraný rekord, plus 18,3 stupňov.

WMO si vedie register rekordov. Pred zapísaním nového vždy skúma, akými prístrojmi a za akých podmienok bol nameraný, aby vylúčila nespoľahlivé merania a mimoriadne okolnosti.

Nadpriemerné teploty vedú k lesným požiarom

Meteorologická pozorovacia stanica vo Verchojansku, ktorá je v prevádzke od roku 1885, teplotný rekord na Sibíri ohlásila počas minuloročnej bezprecedentnej vlny horúčav, kedy boli teploty v regióne desať stupňov nad dlhodobým priemerom. To viedlo k ničivým lesným požiarom a rozsiahlemu topeniu morského ľadu. Stanica leží 115 kilometrov severne od polárneho kruhu.

Rok 2020 bol všeobecne jedným z troch najteplejších v porovnaní s priemerom z rokov 1850 až 1900. Experti WMO teraz skúmajú ďalšie tri rekordy.

Dve merania vlani a tento rok ukázali 54,4 stupňov na najteplejšom mieste sveta, v kalifornskom Údolí smrti. Na Sicílii potom bolo tento rok v lete nameraných 48,8 stupňov, čo by bol európsky rekord. Tím expertov ešte nikdy nemusel skúmať toľko rekordov naraz, poznamenala agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet