Na hlavný obsah

V austrálskom štáte zistili za deň rekordných vyše 5 700 pozitívnych prípadov

Najviac od vypuknutia pandémie.

V austrálskom štáte zistili za deň rekordných vyše 5 700 pozitívnych prípadov
Zdravotníčka drží výter z rýchlotestu počas testovania na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Najľudnatejší austrálsky štát Nový Južný Wales zaznamenal rekordný denný prírastok počtu infikovaných koronavírusom. Vôbec prvýkrát od vypuknutia pandémie tam za jediný deň pribudlo viac ako 5 000 prípadov, informuje vo štvrtok (23. 12.) agentúra DPA.

Za stredu (22. 12.) tam pribudlo 5 715 prípadov nákazy, čo je výrazný nárast oproti 3 763 prípadom, ktoré zaznamenali v predošlý deň. Zvýšil sa aj počet hospitalizovaných, a to z 302 na 347. Za posledný deň zároveň zomrela jedna osoba na covid.

Väčšinu z tamojších pacientov hospitalizovaných s covidom tvoria podľa úradov nezaočkovaní ľudia.

Nový Južný Wales má vysokú zaočkovanosť obyvateľstva. Obe dávky vakcíny proti covidu tam už dostalo 93,5 % obyvateľov vo veku 16 a viac rokov a 78,2 % detí vo veku 12 až 15 rokov. Mladšie deti, vo veku 5 – 11 rokov, začnú očkovať v januári.

Premiér Scott Morrison na stredajšom zasadnutí vlády s predstaviteľmi austrálskych štátov a teritórií odmietol možnosť zavedenia celoštátnej prísnej uzávery. Neuvažuje ani o federálne nariadenej povinnosti nosiť rúška.

Prísnejšie pravidlá

Štát Nový Južný Wales opätovne zaviedol povinné nosenie rúšok na verejných miestach, zatiaľ čo usporiadatelia verejných podujatí majú obmedziť počet návštevníkov a požadovať od nich preukázanie sa covidovým pasom.

Druhý najľudnatejší štát Viktórie vo štvrtok tiež zaviedol povinné rúška. Aj tu zaznamenávajú prudký nárast počtu nových prípadov, za posledný deň ich bolo 2 005 a 10 ľudí umrelo.

V celej Austrálii dovedna odhalili za uplynulý deň vyše 8 200 pozitívnych prípadov.

Zmeny tesne pred Vianocami odsúvajú plány krajiny na trvalé obnovenie spoločenského života a ekonomickej prevádzky po takmer dvoch rokoch lockdownov. Počet hospitalizácií a úmrtí však zostáva relatívne nízky.

Osoby vo veku 18 a viac rokov majú nárok na posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny, a to po piatich mesiacoch od podania druhej dávky.

V Austrálii dosiaľ zaznamenali vyše 260 000 prípadov nákazy koronavírusom a približne 2 100 súvisiacich úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet