Na hlavný obsah

V Bruseli protestovali tisíce ľudí proti nespravodlivým opatreniam

Búria sa proti zatvoreniu viacerých kultúrnych inštitúcií.

V Bruseli protestovali tisíce ľudí proti nespravodlivým opatreniam
Demonštranti počas protestu umelcov v Bruseli. Foto: TASR/AP

Tisícky ľudí v nedeľu (26. 12.) v Bruseli protestovali proti novým protipandemickým opatreniam, ktoré predpokladajú zatvorenie kinosál, divadiel a ďalších miest poskytujúcich kultúrny program vo vnútorných priestoroch. Vláda tak chce spomaliť šírenie variantu omikron.

Podľa polície na akciu prišlo bez ohľadu na dážď asi 5 000 ľudí, organizátori citovaní stanicou RTBF hovoria o 10 000 demonštrantov.

„Nepochopiteľné, nevyrovnané, nespravodlivé,“ písalo sa na transparentoch mnohých účastníkov. „Kultúra, to je nevyhnutnosť, bez kultúry nie je budúcnosť,“ uvádzali ďalšie. Protest sa začal okolo 14.00 h a jeho súčasťou boli umelecké vystúpenia a prejavy ľudí známych z kultúrneho sveta.

Organizátori si želali, aby bola akcia pokojná a požiadali účastníkov, aby prišli s rúškami a dodržiavali odporúčané rozstupy.

Vláda zámer uzavrieť oddnes sály poskytujúce kultúrny program ohlásila už v stredu (22. 12.) a odvtedy sa množia protesty. Belgicko síce prežíva štvrtú vlnu epidémie, no absolútne čísla nákazy už tri týždne klesajú.

Nespravodlivé opatrenia

S rozhodnutím týkajúcim sa kultúrnych inštitúcií nesúhlasia ani niektorí zdravotníci. Poukazujú na to, že prísnosť použitá v kultúrnej sfére nezodpovedá pravidlám nastaveným v ostatných oblastiach, pretože napríklad kaviarne a reštaurácie zostávajú za určitých podmienok stále v prevádzke.

Poukazuje sa aj na to, že udržanie prevádzky kín a divadiel prispieva k zachovaniu „duševného zdravia“ občanov vyčerpaných dvojročnou pandémiou.

„Budem sa radšej živiť kultúrou, ako sa napchávať v reštaurácii. Táto uzávera je nespravodlivá,“ povedala učiteľka francúzštiny Catherine, ktorá sa zúčastnila na proteste.

Niektoré mestá, napríklad Brusel, Namur a Luzern, nedeľný termín nerešpektovala a ponechala svoje divadlá a kiná otvorené. Protest podobný ako v Bruseli sa konal aj v Luzerne. Vláda nepočíta so zrušením opatrení v najbližších dňoch, situáciu chce opätovne posúdiť až začiatkom januára.

V 11-miliónovom Belgicku sa nákaza od začiatku epidémie potvrdila u viac ako dvoch miliónov občanov, na covid tam zomrelo vyše 28 000 ľudí. Plne zaočkovaných je tam 76 % ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet