Na hlavný obsah

V Česku skupina dozorcov mučila väzenkyňu

Pripútali ju k oknu, nechali ju mrznúť a ponižovali ju.

V Česku skupina dozorcov mučila väzenkyňu
Foto: TASR

Česká prokuratúra obžalovala sedem dozorcov väznice v meste Světlá nad Sázavou, ktorí sa podieľali na niekoľkohodinovom fyzickom aj psychickom mučení odsúdenej ženy. Tá mala byť vlani v januári niekoľko hodín pripútaná k mreži v nepohodlnej polohe.

Mučili ju so súhlasom nadriadenej

Ženu podľa obžaloby mučilo päť dozorcov so súhlasom ich nadriadenej a dozorkyne uzavretého oddelenia, informoval v utorok (28. 12.) spravodajský webový portál Novinky.cz.

„Odsúdenú po jej nevhodnom verbálnom správaní malo päť dozorcov po súhlase ich nadriadenej a dozorkyne uzavretého oddelenia najskôr neoprávnene a bez právneho dôvodu obmedziť na osobnej slobode tak, že ju pripútali služobnými putami k okennej mreži, pričom ruky mala od seba na úrovni hlavy,“ uviedla hovorkyňa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS) Ivana Nguyenová.

Nechali ju mrznúť pri otvorenom okne

Po dvoch hodinách dozorcovia ženu spútali v polokľaku a po polhodine jej roztiahli ruky do maximálnej možnej šírky, a tak ju nechali ďalšiu hodinu.

„Po celý čas mali dozorcovia úmyselne nechať otvorené okno, pričom na odsúdenú prúdil s ohľadom na januárové počasie chlad, a mali ju ponižovať,“ popísala ďalej Nguyenová.

Obžalovaným zo zločinu mučenia a iného neľudského krutého zaobchádzania hrozí až osem rokov väzenia. Mučenie ženy odhalili kontrolné orgány väznice a odovzdali inšpekcii. Všetci siedmi dozorcovia boli zbavení výkonu služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet