Na hlavný obsah

V Chrenovci-Brusne sa dočkajú nového zdravotného strediska

V obci pribudnú gynekológ i všeobecný lekár.

Pozitívny príklad, ako si udržať alebo prilákať ambulantných lekárov, našiel regionálny štáb RTVS v obci Chrenovec-Brusno pri Prievidzi, kde pripravujú rozšírenie a modernizáciu ambulantného strediska. V súčasnosti tam ordinujú všeobecní lekári pre deti a pre dospelých a tiež zubárka. Postupne by mal prísť ďalší všeobecný lekár, gynekológ aj fyzioterapeut.

„Keď nám je zle, máme to tu blízko, keď vidíme, že je veľa ľudí, prídeme neskôr. Máme tu aj lekáreň, hneď si tam vyberieme lieky, nemusíme cestovať. Je to veľmi pohodlné,“ pochvaľujú si služby zdravotného strediska miestni obyvatelia.

„Zdravotné stredisko je už v súčasnej dobe nevyhovujúce, ordinácie sú malé, čakárne sú spoločné a klientov, ktorí chcú zdravotnú starostlivosť, je viac a viac. Preto sme sa rozhodli vybudovať nové zdravotné stredisko v rámci výzvy Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti, kde sme boli úspešní. Dostali sme finančnú podporu vo výške 1 600 000 eur,“ povedal starosta obce Chrenovec-Brusno Tibor Čičmanec.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Máme už podpísanú zmluvu s ministerstvom i dodávateľom a v decembri sa začne rekonštruovať budova, ktorú obec kúpila, na trojpodlažnú budovu zdravotného strediska,“ dodal.

„Robí sa mi tu výborne, ľudia sú seriózni, pacienti sú dobrí, len máme dlhé termíny, pretože potrebujeme rozšírenie,“ uviedla zubná lekárka z obce Mária Mikušová, ktorá tam pôsobí už 45 rokov.

Keď obecné zastupiteľstvo rozhodlo o projekte budovania integrovaného centra zdravotnej starostlivosti, obec zazmluvnila v spolupráci s bojnickou nemocnicou nových lekárov i tých, ktorí v nej pôsobia v súčasnosti, vysvetlil Čičmanec. V obci tak pribudne gynekológ, rehabilitačné oddelenie i všeobecný lekár.

„Lekár, ktorý je v ambulancii, v prípade PN alebo dovolenky musí nájsť za seba náhradu, aby bola zabezpečená primárna zdravotná starostlivosť. Vieme, aká je situácia, že tých ambulantných lekárov je nedostatok. Všetko sa potom posielalo do nemocníc, a keď to nepatrí pod nemocnicu, nie je to výhodné ani ekonomicky, ani v tom, že toho pacienta nepoznáme,“ povedal primár urgentného príjmu nemocnice v Bojniciach Milan Henčel.

Podľa neho by mohla byť spolupráca s novými ambulanciami prospešná ako pre pacientov, tak pre lekárov. Pozitíva vidí v tom, že pôjde o lekárov, ktorí budú pracovať aj v nemocnici, aj v nových ambulanciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny