Na hlavný obsah

V Dánsku už dominuje variant omikron

Krajina eviduje rekordné denné prírastky.

V Dánsku už dominuje variant omikron
Ľudia sedia na vonkajšej terase kaviarne v dánskom meste Roskilde. Foto: TASR/AP

Prevažujúcim koronavírusovým variantom v Dánsku sa stal omikron. Podľa agentúry Reuters to v utorok (21. 12.) na sociálnej sieti napísal dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke s odvolaním sa na miestny úrad pre kontrolu infekčných chorôb.

V krajine s takmer šiestimi miliónmi obyvateľov teraz infikovaných pribúda najrýchlejšie od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín bolo odhalených rekordných 13 558 nákaz, uviedla agentúra Reuters.

Od nedele sprísnili opatrenia

V nedeľu (19. 12.) začali v Dánsku platiť sprísnené opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ktoré potrvajú až do 17. januára.

Zatvorené boli kiná, divadlá, koncertné sály, zábavné parky, múzeá a galérie. Obchody a gastronomické prevádzky s plochou menšou ako 2 000 metrov štvorcových musia zaviesť limity na počet zákazníkov, reštaurácie môžu mať otvorené do 23:00 a alkohol môžu podávať len do 22:00.

Dánsko s rozmachom novej vlny pandémie bojuje od novembra. Ešte v septembri denne pribúdalo len niekoľko stoviek infikovaných, v novembri už to bolo niekoľko tisíc.

Už mesiac sa tak ľudia znovu musia preukazovať covidovým certifikátom napríklad pri vstupe do reštaurácií, nočných klubov či kaviarní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet