Na hlavný obsah

V Eurobuse vyhlásil štrajkovú pohotovosť. Ovplyvní to cestujúcich?

Zamestnanci kolektívne vyjednávajú o navýšení miezd.

Odborári košického autobusového dopravcu Eurobus vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Navrhované navýšenie miezd odmietajú. Považujú ho za príliš nízke. Firmu krok zamestnancov prekvapil. Cestujúcich by aktuálny stav ovplyvniť nemal.

Vodič Milan Boberský vyráža na prvú jazdu autobusom pred 4.30 h ráno. Hovorí, že bežne príde domov 17.30 h večer. Mesačne vraj zarobí približne 950 eur v hrubom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Fond pracovného času je nejakých osem hodín, zvyšok sú čakanie medzi spojmi. Čiže hodiny, ktoré odpracujeme – to je zhruba 165, ale v práci to je 260,“ priblížil Boberský.

Šoféri tvrdia, že za hodinu práce dostanú 3 eurá 60 centov. Ďalšie tri eurá na hodinu, keď na jazdu čakajú. So zamestnávateľom teraz kolektívne vyjednávajú o navýšení miezd. Eurobus podľa odborárov ponúkol 4 eurá 20 centov, vodiči požadujú minimálne 5 eur.

„Zamestnávateľ navrhuje nie nad úroveň zákonných nárokov, ale pod úroveň zákonných nárokov a je to veľká čiastka. Nám to vychádza po prepočte okolo 200 eur,“ uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

Tvrdenia o navýšení hodinovej mzdy označila firma za zavádzajúce. Podrobnejšie informácie plánuje zverejniť v utorok (21. 12.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny