Na hlavný obsah

V Grónsku namerali až o 30 stupňov vyššie teploty ako zvyčajne

Nejde pritom o rekord.

V Grónsku namerali až o 30 stupňov vyššie teploty ako zvyčajne
Topenie ľadovcov v Grónsku. Foto: ČTK/imago stock&people/Christof Mattes

Dánski meteorológovia v Grónsku v posledných dňoch namerali o 20 stupňov Celzia a v niektorých prípadoch až o 30 stupňov vyššie teploty, ako je priemer pre toto ročné obdobie.

Rozsiahle arktické územie na rozhraní Atlantického a Severného ľadového oceánu miestami zažilo aj teploty nad bodom mrazu, nikde však nepadol rekord. Informovala o tom agentúra AFP.

V grónskej metropole Nuuk v pondelok namerali 13 stupňov Celzia, priemer pre tento deň je mínus 5,3 stupňov. V meste Qaanaaq na severozápade ostrova bolo 8,3 stupňov Celzia, zvyčajne tu býva okolo dvadsať pod nulou. Žiadna z nameraných hodnôt ale nie je rekordná, uviedol podľa AFP Dánsky meteorologický ústav (DMI).

Na najvyššej hore Grónska pršalo

„Jedným z dôvodov vysokých teplôt je meteorologický jav zvaný fén, teplý vietor, ktorý je na najväčšom ostrove sveta pomerne bežný,“ povedala agentúre AFP klimatologička z DMI Caroline Drostová Jensenová.

„Je však trochu nezvyčajné, že sa vyskytuje na takom veľkom území a tak dlho,“ dodala. Teplé počasie je teraz na väčšine západného a časti východného pobrežia Grónska.

V Arktíde je otepľovanie trikrát rýchlejšie ako v iných častiach Zeme. Tento rok v lete Grónsko zažilo vysoké teploty, zhruba desať stupňov nad dlhodobým priemerom.

V polovici augusta na najvyššej hore Grónska v 3 216 metroch nad morom prvýkrát v dejinách pršalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet