Na hlavný obsah

V Holandsku už prevláda omikron. Vo Fínsku sprísnili pravidlá pre cudzincov

Nákazlivý variant sa rýchlo šíri Európou.

V Holandsku už prevláda omikron. Vo Fínsku sprísnili pravidlá pre cudzincov
Ľudia kráčajú poloprázdnou ulicou v centre Amsterdamu. Foto: TASR/AP

Variant omikron sa stal prevládajúcim koronavírusovým variantom v Holandsku. Oznámil to v utorok (28. 12.) tamojší úrad verejného zdravotníctva

Úrad očakáva, že vysokonákazlivý omikron povedie k ďalšiemu šíreniu infekcie v nasledujúcom období. „To zároveň zvýši počet hospitalizácií,“ uvádza úrad.

V Holandsku dostalo tri dávky vakcíny už viac než 20 percent obyvateľov, uvádza agentúra AFP.

Cudzinci vo Fínsku budú potrebovať potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní

Cudzinci sa musia od utorka 15.00 h SEČ pri vstupe do Fínska preukázať negatívnym testom na prítomnosť koronavírusu, ako aj potvrdením o kompletnom zaočkovaní alebo prekonaní COVID-19. Oznámilo to fínske ministerstvo vnútra v reakcii na rýchle šírenie nového vysokonákazlivého variantu omikron.

Hovorca fínskej pohraničnej stráže pre AFP potvrdil, že bez vyššie spomenutých dokumentov bude cudzincom odopretý vstup do krajiny. Nové pravidlá nebudú platiť pre cudzincov s právom na pobyt vo Fínsku, pracovníkov kritickej infraštruktúry ani pre diplomatov.

Všetci cudzinci musia predložiť „očkovací certifikát a negatívny test nie starší ako 48 hodín,“ priblížil príslušník pohraničnej stráže Tomi Kivenjuuri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet