Na hlavný obsah

V Japonsku odhalili zrejme prvý prípad komunitného šírenia omikronu

Krajina už predtým sprísnila obmedzenia na hraniciach.

V Japonsku odhalili zrejme prvý prípad komunitného šírenia omikronu
Na archívnej snímke z 30. júna 2021 zdravotná sestra počas očkovania vakcínou od spoločnosti Moderna v Tokiu. Foto: TASR/AP

Japonsko zaznamenalo prvý prípad nákazy omikronom, ktorý zrejme spôsobilo komunitné šírenie tohto vysoko infekčného variantu koronavírusu. S odvolaním sa na guvernéra prefektúry Osaka o tom v stredu (22. 12.) píše agentúra Reuters.

Variant omikron sa v Osake preukázal u troch ľudí. Úradom sa však nepodarilo vypátrať, kde sa mohli nakaziť. Guvernér Hirofumi Jošimura uviedol, že títo ľudia neprišli zo zahraničia. „Domnievam sa, že je to prípad komunitného prenosu. Myslím, že bude prvým v prefektúre Osaka a prvým v krajine,“ poznamenal.

Tretia najväčšia ekonomika sveta vzhľadom na obavy z omikronu sprísnila obmedzenia na hraniciach a sľúbila, že urýchli očkovanie posilňujúcimi dávkami vakcíny proti covidu.

Japonsko v súvislosti s omikronom zaviedlo jedny z najprísnejších hraničných kontrol na svete. Hranicu pre cudzincov uzavrelo 30. novembra. Režim na hraniciach pritom sprísnilo asi tri týždne po tom, ako sa otvorilo podnikateľom, zahraničným študentom a stážistom v technických odboroch.

Občania Japonska a cudzinci s povolením na pobyt musia po prílete do krajiny do 14-dňovej karantény. Premiér Fumio Kišida v utorok uviedol, že opatrenia zostanú zatiaľ v platnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet