Na hlavný obsah

V koordinovanej kampani sa vyhrážali lekárom. Meta zablokovala účty antivaxerov

Novinárov či poslancov označovali za nacistov.

V koordinovanej kampani sa vyhrážali lekárom. Meta zablokovala účty antivaxerov
Ilustračné foto - dievča si pozerá facebook na počítači. Foto: TASR

Spoločnosť Meta, ktorá je prevádzkovateľom facebooku, zablokovala na sociálnej sieti účty odporcov vakcín proti covidu vo Francúzsku a Taliansku, ktorých užívatelia sa pri koordinovanej kampani vyhrážali lekárom, novinárom či politikom pre podporu očkovania. Informovala o tom vo štvrtok (2. 12.) agentúra AFP.

„Urážali lekárov, novinárov, poslancov, označovali ich za nacistov, pretože podporujú vakcíny proti covidu a tvrdili, že povinné očkovanie povedie k zdravotníckej diktatúre,“ uviedol v stredu (1. 12.) Mike Dvilyanski, šéf oddelenia vyšetrovania hrozieb na facebooku.

Podľa neho bola kampaň koordinovaná a jej aktéri sa dohovárali cez mobilnú aplikáciu Telegram, kde naberali nových účastníkov kampane a zdieľali zoznam osôb, na ktoré sa majú zamerať.

Zastrašovacia kampaň bola podľa firmy Meta napojená na konšpiračné hnutie V_V, ktorého priaznivci zaplavovali desiatkami tisíc komentárov aj diskusie na twitteri či platformách YouTube, VKontakte a ďalších.

https://twitter.com/mrdonkeyNPO/status/1466187315949223937

Podľa analytickej firmy Graphika sa priaznivci hnutia V_V podieľali aj na narúšaní očkovacích kampaní, keď zahlcovali registračné systémy na očkovanie opakovaným objednávaním termínov a ich následným rušením.

Minulý mesiac napríklad aj talianska polícia vykonala v rôznych mestách krajiny domové prehliadky u dvoch desiatok radikálnych odporcov očkovania proti covidu-19, ktorí podľa nej podnecovali k násiliu, aj za použitia zbraní, voči vládnym úradníkom, lekárom či novinárom kvôli ich podpore reštrikcií.

Cieľom vyhrážok týchto extrémistov bol aj taliansky premiér Mario Draghi. Polícia pred raziou niekoľko týždňov monitorovala ich chat na aplikácii Telegram nazvaný Basta Dittatura (Dosť bolo diktatúry).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet