Na hlavný obsah

V košických železiarňach sa opäť začalo kolektívne vyjednávanie

Oceliari pýtajú vyššie mzdy.

V košickom U. S. Steel sa začalo kolektívne vyjednávanie. Posledné sa pritom skončilo len nedávno. Odborári požadujú vyššie mzdy aj preto, že sa oceliarom hospodársky darí. Snahou je, aby si pracovníci prilepšili od apríla.

Od marca do septembra tohto roka v košických železiarňach kolektívne vyjednávali. Spor urovnával mediátor, nechýbal ani protest pracovníkov. Zamestnanci si napokon prilepšili v priemere o 60 eur. Podpisy na dohode ledva vyschli a už sa rokuje odznova.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa informácií RTVS odborári žiadajú pre každého pracovníka 80 eur. Posledné rokovania sa zasekli najmä na dĺžke pracovného času. Zamestnanci totiž robia 35,5 hodiny týždenne. Firma im chcela natrvalo pridať ďalšie dve hodiny. Urobiť to napokon môže počas šiestich mesiacov v roku.

Koľko je závod ochotný pracovníkom k výplate pridať a či sa znova pokúsi meniť týždenný pracovný fond sa štáb RTVS nedozvedel.

Americkému oceliarskemu gigantovi sa v Košiciach tento rok darí. Kým vlani bol za prvých 9 mesiacov v strate 27 miliónov dolárov (cca 23,3 milióna eur), teraz je za rovnaké obdobie v zisku 706 miliónov dolárov (zhruba 608,4 milióna eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika