Na hlavný obsah

V novembri zomrelo na Slovensku 7 167 osôb, nadúmrtnosť dosiahla 53 percent

Covid bol druhou najčastejšou príčinou smrti.

V novembri zomrelo na Slovensku 7 167 osôb, nadúmrtnosť dosiahla 53 percent
Na ilustračnej snímke operačný tím pediatrickej ortopédie FNsP Žilina. Foto: TASR

Tretia vlna pandémie ochorenia COVID-19 v novembri 2021 naberala na intenzite a Slovensko zaznamenalo výrazne vyšší počet úmrtí oproti predošlým rokom.

V novembri zomrelo na Slovensku 7 167 osôb. Je to takmer o 2 500 viac, ako bol novembrový priemer v predošlých rokoch. Celková nadúmrtnosť tak v predchádzajúcom mesiaci na Slovensku dosiahla 53 percent. Zvyšovalo ju aj ochorenie COVID-19, ktoré bolo druhou najčastejšou príčinou úmrtí v SR.

Predbežné údaje o počtoch zomretých zverejnil v utorok (28. 12.) Štatistický úrad SR (ŠÚ SR).

ZDROJ: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Najhoršia situácia bola v Prešovskom kraji

„Celková nadúmrtnosť v novembri 2021 prekonala hranicu 50 %, je to štvrté najvyššie číslo tento rok a piate najvyššie číslo od začiatku pandémie. Na uvedený rast počtu úmrtí mala rozhodujúci vplyv infekcia COVID-19. Celkovo na jej následky zomrelo v novembri 1 443 ľudí, čo bolo trojnásobne viac ako v októbri a zároveň o vyše 15 % vyšší počet ako vlani v novembri,“ povedala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Najvýraznejšia nadúmrtnosť bola v skupine mladších seniorov, teda od 65 do 74 rokov.

„Zhoršená epidemická situácia sa prejavuje od začiatku pandémie najvýraznejšie práve vo vekovej kategórii ľudí od 65 do 74 rokov. Počas veľmi zlých prvých mesiacov tohto roka počty zomretých mladších seniorov prevyšovali priemer zhruba dvojnásobne, teraz v novembri to bolo o 72 %,“ uviedla Podmanická.

ZDROJ: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Najhoršia situácia bola v Prešovskom kraji, kde zomrelo v porovnaní s predošlými rokmi o 95 percent viac ľudí. Nasledoval Košický kraj (nadúmrtnosť 78 percent) a Banskobystrický kraj (nadúmrtnosť 68 percent). „Naopak, len malé zhoršenie situácie v porovnaní s októbrom sa prejavilo v Nitrianskom a v Trnavskom kraji, ale aj v týchto regiónoch zomrelo o štvrtinu viac ľudí ako v predošlých rokoch,“ podotkli z ŠÚ SR.

Covid spôsobil pätinu úmrtí

Spomedzi príčin úmrtí aj v jedenástom mesiaci dominovali na Slovensku choroby obehovej sústavy, ktoré sú dlhodobo najčastejšou príčinou zomierania v SR. Aktuálne v novembri sa podpísali pod 36 % úmrtí.

Oproti priemeru predchádzajúcich piatich rokov bol ich počet vyšší o pätinu (o 20 %) a výraznejšie ako v predošlých rokoch sa táto príčina prejavila vo všetkých vekových kategóriách.

ZDROJ: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Na covid zomrelo v novembri tohto roka 1 443 osôb, bola to druhá najčastejšia príčina zomierania v SR. „Počet zomretých na COVID-19 sa medzimesačne strojnásobil, každé piate úmrtie v novembri spôsobil priamo nový vírus. Chorobe súčasne podľahlo o takmer 200 osôb viac ako v novembri pred rokom,“ konštatovala Podmanická.

Najvýraznejší, takmer 90 % medziročný nárast počtu úmrtí na covid zaznamenali ľudia v produktívnom veku (15 – 64 rokov). O niečo lepšia situácia ako pred rokom bola vo vekovej skupine starších seniorov nad 75 rokov. Kým vlani v novembri predstavovali starší seniori väčšinu zo všetkých obetí tohto vírusu, v novembri 2021 predstavoval ich podiel necelú polovicu (48 %).

Z regionálneho hľadiska mala infekcia COVID-19 najvýznamnejší podiel na všetkých úmrtiach v Trenčianskom kraji (27 %).

Treťou najčastejšou príčinou zomierania v SR boli choroby dýchacej sústavy, na ktoré zomrelo 1 123 ľudí a tvorili takmer 16 % podiel z celkového počtu zomretých. Skupina chorôb ako príčina úmrtí mala najdynamickejší nárast spomedzi všetkých príčin úmrtí a urobila najvyšší skok v porovnaní s predošlými piatimi rokmi – aktuálny novembrový počet zomretých bol štvornásobne vyšší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko