Na hlavný obsah

V novom roku si priplatíme aj za zber a triedenie odpadu

Vlani Slováci vyprodukovali takmer 2,5 milióna ton odpadu.

Aby na skládkach končilo menej odpadu, ceny v novom roku porastú aj za jeho zber a likvidáciu. V niektorých krajských mestách môžu ročné náklady zdražieť až o niekoľko tisíc eur. Riešením je dôkladná separácia.

Najväčšími producentmi odpadu sú krajské mestá, ktoré každoročne vyprodukujú približne štvrtinu z celoslovenského komunálneho odpadu. Vlani Slováci vyprodukovali takmer dva a pol milióna ton odpadu. Napríklad v Banskej Bystrici dokázali vlani vytriediť takmer 54 % smetí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Náklady samospráv na odpadové hospodárstvo závisia od množstva vyprodukovaného odpadu či od miery triedenia. Napríklad mesto Nitra tento rok zaplatilo za nakladanie s odpadmi takmer päť a pol milióna eur. Budúci rok sa im náklady opäť navýšia.

Práve samosprávam, ktoré odpad energeticky zhodnocujú, by naopak náklady za komunálny odpad nemali rásť. Patria medzi ne napríklad Bratislava a Košice.

„Komunálny odpad nie je na území mesta skládkovaný, je predovšetkým recyklovaný a v zariadení je zabezpečené energetické zhodnocovanie nerecyklovateľného odpadu, ktorý zároveň dodáva teplo do systému CZT,“ priblížil hovorca mesta Košice Vladimír Fabian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko