Na hlavný obsah

V novozélandskom Aucklande otvorili po 100 dňoch bary aj posilňovne

Vláda mení stratégiu v boji s pandémiou.

V novozélandskom Aucklande otvorili po 100 dňoch bary aj posilňovne
Zákazníci sedia na terase reštaurácie v meste Auckland. Foto: TASR

V novozélandskom meste Auckland sa v piatok (3. 12.) po 100 dňoch znovu otvorili bary, reštaurácie či telocvične. Nový Zéland sa zároveň presunul do novej fázy stratégie v boji s ochorením COVID-19, v ktorej sa už nechce spoliehať na lockdown, ale na očkovanie obyvateľov.

Aby mohli využívať množstvo služieb, musia byť ľudia plne zaočkovaní proti covidu a preukázať sa očkovacím preukazom.

Plne zaočkovaných 87 percent ľudí

Vláda dospela k záveru, že zaočkovanosť obyvateľov je dostatočne vysoká, aby mohla prejsť k novému systému. Podľa úradov je plne očkovaných 87 percent ľudí starších ako 12 rokov. V najväčšom novozélandskom meste Auckland, ktorý bol epicentrom epidémie v krajine, je to vyše 90 percent, poznamenala agentúra AP.

Zámer kabinetu nezvrátil ani variant omikron. Nový Zéland, podobne ako mnoho ďalších krajín sveta, obmedzil cestovanie z deviatich krajín nachádzajúcich sa na juhu Afriky, kde vedci identifikovali prvý prípad nového variantu. Na Novom Zélande sa zatiaľ žiadny takýto prípad nepreukázal a úrady podľa AP veria, že ho prípadne zachytia už na hranici.

Fitnescentrá či kaviarne

Očkovaní obyvatelia Aucklandu sa mohli už od štvrtkovej (2. 12.) polnoci vrátiť k činnostiam, ktoré mali 107 dní zakázané, píše The Guardian. Mohli napríklad znovu pozvať domov na návštevu príbuzných alebo priateľov, zacvičiť si v posilňovni, zájsť do baru či kaviarne.

V Aucklande otvorili kaviarne aj reštaurácie. ZDROJ: TASR

Úplne bez obmedzenia však Nový Zéland fungovať nebude ani teraz. V novom systéme sa budú jednotlivé miesta označovať tromi farbami semaforu, ktoré budú reagovať na záťaž zdravotníckeho systému. Ale aj pri najprísnejšej – červenej – úrovni zostanú podniky otvorené, môžu do nich ale len zaočkovaní a obmedzené budú tiež kapacity verejných zhromaždení.

Auckland novú éru odštartoval s červenou úrovňou, väčšina krajiny je v oranžovej fáze. Vláda dúfa, že Auckland prejde čoskoro tiež do oranžovej farby. V platnosti zatiaľ zostávajú prísne pravidlá pre vstup do krajiny.

Päťmiliónový Nový Zéland má od začiatku pandémie potvrdených necelých 12 000 prípadov a na ochorenie zomrelo 44 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet