Na hlavný obsah

V okrese Prievidza ochorel posledný onkológ. Noví pacienti budú musieť za liečbou cestovať

Lekári si pomáhajú takzvanou telemedicínou.

Prievidzský okres zostal bez onkológa. Podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre klinickú onkológiu je stav v regióne kritický.

Noví pacienti budú musieť za liečbou cestovať. O nedostatku onkológov v regióne sme informovali už v marci, keď z troch onkológov zostal len jeden.

Lekár onkologického stacionára v bojnickej nemocnici bol od marca jediným onkológom v prievidzskom okrese. Pred niekoľkými dňami sa mu zhoršil zdravotný stav a región s vysokým výskytom onkologických pacientov zostal bez lekára.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V tejto situácii nám veľmi pomáha telemedicína. Ráno sestrička príde a s mojou prítomnosťou konzultujeme každého jedného pacienta telefonicky s krajským odborníkom v Trenčíne,“ hovorí Elena Strapková Boydová, interná lekárka, námestníčka Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Každý deň chodí na chemoterapiu do stacionára približne 30 pacientov. Nových pacientov ale už nemocnica neberie.

„Neviem o tom, že v nejakej inej časti Slovenska by to bolo až takto zlé. V tejto chvíli je to riešiteľné presmerovaním pacientov na iné pracoviská,“ tvrdí Michal Mego, hlavný odborník MZ pre klinickú onkológiu.

Za liečbou by mali pacienti cestovať do Trenčína alebo do Martina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny