Na hlavný obsah

V prístave na juhu Talianska odhalili colníci tri tony kokaínu

Pochádzal z Južnej Ameriky.

V prístave na juhu Talianska odhalili colníci tri tony kokaínu
Ilustračné foto - kokaín Foto: TASR/AP

Colníci v juhotalianskej Kalábrii našli medzi nákladom banánov, orieškov a korenia z Južnej Ameriky vyše tri tony čistého kokaínu. Informovala o tom v piatok (31. 12.) agentúra ANSA s odvolaním sa na miestne úrady. Podľa nej by sa toto množstvo dalo na čiernom trhu predať asi za miliardu eur.

Pri razii v kalábrijskom prístave Gioia Tauro prehľadali colníci pomocou špeciálnych skenerov na 3 000 kontajnerov z Južnej Ameriky. V troch z nich v krabiciach s banánmi, arašidmi a korením našli takmer 2,3 tony čistého kokaínu. Ďalších 850 kilogramov tejto drogy odhalili v aute, ktorého vodiča zadržali.

V Kalábrii má korene mafia ‚Ndrangheta, ktorá je od konca minulého storočia, keď prekonala sicílsku mafiu Cosa Nostra, najmocnejším zločinným syndikátom v Taliansku. Má kontrolu nad väčšinou kokaínu, ktorý putuje na európsky trh.

Podľa talianskej vlády ‚Ndrangheta za pandémie upevnila svoje postavenie v medzinárodnom obchode s kokaínom. Využila aj finančné ťažkosti podnikateľov spôsobené proticovidovými opatreniami, aby ďalej rozšírila portfólio odvetvia svojho pôsobenia. To siaha od stavebníctva či cestnej dopravy cez reštaurácie a hotely až po prevádzku športových zariadení či zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet