Na hlavný obsah

V Rakúsku sa skončí lockdown pre zaočkovaných

Platiť prestane od 12. decembra.

V Rakúsku sa skončí lockdown pre zaočkovaných
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú na obchodnej ulici vo Viedni. Foto: TASR

V Rakúsku sa 12. decembra skončí lockdown pre ľudí zaočkovaných proti novému koronavírusu. Naďalej ale bude platiť pre tých, ktorí vakcínu nedostali. Povedal to v utorok (7. 12.) nový rakúsky kancelár Karl Nehammer na svojej prvej tlačovej konferencii vo funkcii šéfa vlády, informuje na svojej webstránke verejnoprávna stanica ORF.

„Otváranie (krajiny) sa zrealizuje,“ povedal Nehammer s tým, že otázkou zostáva len to, za akých konkrétnych podmienok sa to bude diať, a aké preventívne opatrenia sa prijmú.

Otvorené obchody aj hotely

Otvoriť budú môcť znova obchody, hotely i gastronomické prevádzky. Nový kancelár priblížil, že o detailoch, ako bezpečne otvárať krajinu, budú v stredu (8. 12.) rokovať zdravotnícki odborníci spolu s premiérmi spolkových krajín Rakúska. Aktuálnu pozitívnu tendenciu vývoja nákazy v krajine je podľa neho nutné premeniť na dlhodobý pozitívny trend.

Rakúsko hlásilo v utorok (7. 12.) najvyšší počet obetí covidu v krajine za posledných 11 mesiacov. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 77 úmrtí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Celkovo si pandémia ochorenia COVID-19 vyžiadala v Rakúsku už 12 921 obetí na životoch.

Rekord v počte pacientov na JIS

Ako píše agentúra APA, v krajine zaznamenali i tohtoročný nový rekord v počte pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Na JIS leží v rakúskych nemocniciach 670 pacientov (nárast o deväť oproti predošlému dňu).

Viac pacientov v ťažkom stave, ktorí musia byť umiestnení na JIS, bolo v Rakúsku naposledy počas druhej vlny pandémie pred rokom – vlani 25. novembra ich bolo na JIS hospitalizovaných 709. Celkovo sa v nemocniciach v utorok (7. 12.) nachádzalo 3 115 pacientov s covidom, čo je o osem viac ako v pondelok (6. 12.).

Rakúsko eviduje zároveň pokles nových prípadov nákazy – za pondelok (6. 12.) pribudlo 4 233 infikovaných. Po prvý raz za takmer štyri týždne je počet potvrdených aktívnych prípadov infekcie nižší ako 100 000, aktuálne má covid 96 128 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet