Na hlavný obsah

V Trenčíne vznikol dlhoočakávaný chrám, zafinancovali ho z milodarov

Veriacim sa nový kostol páči.

V Trenčíne pribudol nový chrám, slúži gréckokatolíckym veriacim. Stavali ho sedem rokov a vznikol prevažne z milodarov. Do trenčianskeho svätostánku dochádzajú ľudia zo širokého okolia – z Myjavy či Považskej Bystrice.

Väčšina gréckokatolíckych veriacich žije na východnom Slovensku. No mnohé rodiny sa v minulosti presťahovali za prácou či štúdiom aj na opačný koniec krajiny. V Trenčíne rástol dopyt veriacich po vlastnom chráme.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„K farnosti Trenčín patria všetci, ktorí sa hlásia ku gréckokatolíckej cirkvi – od Považskej Bystrice, Trenčína, cez Ilavu aj Myjavu. Tento chrám vznikol z veľkej túžby veriacich a najmä z ich milodarov. Mali sme veľkú podporu ľudí z celého Slovenska,“ hovorí gréckokatolícky farár v Trenčíne Igor Cingeľ.

Veriacim sa nový kostol páči. Chrám ešte nemá finálnu podobu, s drobnými prácami ešte počítajú ako v interiéri tak aj v exteriéri. Napríklad na oknách pribudne vitráž.

„Chýba nám tu mobiliár, ktorý je príznačný pre východné chrámy ako ikonostas. Naplánovali sme posviacku chrámu v lete okolo sviatku Cyrila a Metoda,“ dopĺňa Cingeľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny