Na hlavný obsah

Väčšina ľudí preferuje reformu národných parkov, lesníci sú proti

Reforme vyčítajú viacero negatív.

Väčšina ľudí súhlasí s prevodom štátnych pozemkov v národných parkoch pod envirorezort. Ochranárske združenia zverejnili výsledky prieskumu verejnej mienky agentúry FOCUS. Lesníci sú stále proti. Poslancov vyzývajú, aby reformu národných parkov nepodporili. Hlasovať o nej majú pravdepodobne v utorok (14. 12.).

Takmer dve tretiny opýtaných reformu národných parkov preferujú, vyplýva z novembrového prieskumu verejnej mienky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Myslím, že takým najvýraznejším výsledkom toho celého je vyvrátenie mýtu, že vidiek je proti reforme národných parkov, je to práve naopak,“ uviedol Marek Kuchta z iniciatívy My sme Les.

Cieľom aktivistov je získať sympatizantov reformy a nie jej odporcov.

Tými sú najmä lesnícke združenia, ktoré reforme vyčítajú viacero negatív.
Od chýbajúcej celospoločenskej diskusie až po konsenzus na tom, čo chceme chrániť a tiež dosahy na verejné financie či na obyvateľov dotknutého vidieka.

Prieskum verejnej mienky označili za účelový. „Treba za tým vidieť tú odbornosť a všetky tie dosahy a vtedy by ľudia odpovedali inakšie, takže keď sa účelovo položí otázka je aj taká odpoveď, tak sme sa aj úsmevne na to pozreli,“ doplnil predseda Slovenskej lesníckej komory Milan Dolňan.

Naopak, minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vidí vo výsledkoch prieskumu jasný signál, že verejnosť požaduje zmenu.

„Takže verím, že tento prieskum povzbudil všetkých poslancov, ktorí chcú dať zelenú transformácii národných parkov,“ dodal Budaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko