Na hlavný obsah

Vakcína od Pfizeru chráni pred ťažkým priebehom aj pri omikrone

Vyplýva to zo zistení juhoafrických vedcov.

Vakcína od Pfizeru chráni pred ťažkým priebehom aj pri omikrone
Na snímke ampulka vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) informovala, že existujúce vakcíny proti koronavírusu by nás mohli ochrániť pred ťažkým priebehom ochorenia aj v prípade infekcie novou mutáciou omikron.

Juhoafrickí vedci robili laboratórne testy s vakcínou od firmy Pfizer. Podľa predstaviteľov WHO sa zatiaľ nepotvrdilo, že by nový variant spôsoboval závažnejšie zdravotné komplikácie, ako tie predošlé. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Daniela Simanová.

Výsledky prvých testov z južnej Afriky podľa tamojších testov ukazujú, že vakcína Pfizer si dokáže poradiť s vírusovou náložou omikronu, aj keď má proti nej menej protilátok, ako proti ostatným kmeňom koronavírusu. Mutácia jej však nevie odolať úplne.

Na to, ako sa budú správať ostatné vakcíny, ešte neexistuje dosť údajov. „Úprimne verím, že vakcíny, ktoré máme, budú účinné proti ťažkému priebehu choroby aj pri omikrone, ale musíme to zmerať a potvrdiť. Určitá ochrana tam bude, preto je očkovanie stále naša najsilnejšia zbraň,“ povedal predstaviteľ WHO Mike Ryan.

Juhoafrickí autori výskumu si myslia, že očkovanie v kombinácii s prekonaním ochorenia by mohlo byť proti novej mutácii účinné. Hovorí to podľa nich aj o významnom prínose tretej dávky. V snahe zistiť, aký nebezpečný v skutočnosti omikron skutočne je, vychádzajú vedci zatiaľ prevažne z juhoafrických dát.

Na zistenie nebezpečnosti omikronu sú potrebné ďalšie výskumy

Doktor Chris Smith pre BBC vysvetlil, že tento región je veľmi odlišný od Európy aj z hľadiska zaočkovanosti obyvateľstva a pri vyvodzovaní záverov treba byť opatrný.

„Juhoafrická republika má okolo 14 000 nových prípadov denne, ľudia majú rôzne príznaky – sťažujú sa na bolesti hlavy a únavu, väčšinou nemajú ťažký priebeh. Sme v strehu, či sa neobjavia vážne následky mutácie. Zatiaľ to nepredpokladáme, ale je naozaj ešte veľmi skoro,“ uviedol Smith.

Štatistiky predpokladajú, že táto mutácia sa za necelé dva týždne už rozšírila do minimálne 50 krajín sveta. Podľa vedcov na potvrdenie predbežných odhadov, že mutácia nespôsobuje ťažší priebeh ochorenia ako jej predchodcovia, sú potrebné ešte ďalšie výskumy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet