Na hlavný obsah

Variant omikron identifikovali už aj na Slovensku

Všetci infikovaní majú ľahký priebeh ochorenia.

Variant omikron identifikovali už aj na Slovensku
Na snímke testovanie PCR testami na prítomnosť ochorenia COVID-19. Foto: TASR

Na Slovensku zachytili prvé tri prípady variantu nového koronavírusu omikron. Všetci traja infikovaní pricestovali z rizikových krajín, boli očkovaní a priebeh ochorenia majú ľahký. Informovali o tom v sobotu (11. 12.) v Ivachnovej predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Informáciu potvrdil aj Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) s tým, že infikované osoby zareagovali na bezodkladnú výzvu ÚVZ SR, ktorý cez médiá opakovane žiadal, aby sa mu nahlásili ľudia, ktorí navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswaniti, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely.

Lengvarský však nešpecifikoval krajiny, z ktorých infikovaní pricestovali.

Ľahký priebeh ochorenia

„Hranice Slovenska prekročili individuálnou dopravou a od príchodu na Slovensko boli od začiatku v domácej izolácii podľa pokynov hygienikov. Ochorenie tak nešírili ďalej, vzorky od členov spoločnej domácnosti budú sekvenované,“ uvádza sa v správe ÚVZ SR.

Osoby boli očkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a u všetkých troch osôb sa objavili len mierne príznaky ochorenia.

„Podľa doterajších informácií vidíme, že u zaočkovaných ľudí je aj pri variante omikron priebeh veľmi ľahký. Samozrejme, budeme sledovať, ako sa omikron správa pri nezaočkovaných, u ktorých vidíme vyššie riziko,“ skonštatoval premiér.

„Zatiaľ nebudeme prehodnocovať aktuálne platné opatrenia, nie je na to dôvod. Ešte presne nevieme, čo ten omikron robí,“ uzavrel Lengvarský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko