Na hlavný obsah

Variant omikron sa za niekoľko mesiacov môže stať v Európe dominantným

Predpovedá to Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Variant omikron sa za niekoľko mesiacov môže stať v Európe dominantným
Na ilustračnej snímke laborantky testujú vzorky výterov PCR testov. Foto: TASR/AP

Variant koronavírusu omikron môže v priebehu niekoľkých mesiacov predstavovať viac ako polovicu všetkých prípadov nákazy v Európe. Uviedlo to vo štvrtok (2. 12.) Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

„Matematické modely ECDC naznačujú, že variant omikron bude zodpovedný za viac ako polovicu všetkých infekcií koronavírusom v krajinách EÚ/EHP do niekoľkých mesiacov,“ uviedla ECDC vo svojom vyhlásení. Európska únia a Európsky hospodársky priestor (EHP) zahŕňajú 27 krajín Únie, ale aj Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Odhad ECDC podľa všetkého podporuje predbežné informácie o vysokej infekčnosti variantu omikron, ktorý prvýkrát odhalili minulý mesiac v Juhoafrickej republike, podotýka agentúra Reuters.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň zaradila omikron medzi znepokojujúce varianty a mnohé krajiny už zaviedli obmedzenia cestovania z južnej Afriky a sprísňujú opatrenia.

Variant omikron sa podľa stredajších (1. 12.) údajov WHO potvrdil v 24 krajinách, v stredu ako posledný oznámili prvý prípad Spojené štáty. Vo štvrtok sa zoznam rozšíril o Grécko a Indiu. Variant omikron už skôr potvrdilo aj susedné Česko či Rakúsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet