Na hlavný obsah

Vedci vytvorili živých robotov, ktorí sa vedia sami rozmnožovať

Dokážu sa aj sami uzdravovať.

Americkí vedci, ktorí vytvorili prvých živých robotov, najnovšie zistili, že sa roboti dokážu rozmnožovať. A to spôsobom, ktorý nie je známy u rastlín ani zvierat. Takzvaní xenoboti pripomínajú postavičku z klasickej počítačovej hry Pac-Man.

Xenobotov predstavili vedci verejnosti minulý rok. Vytvorili ich z kmeňových buniek žaby pazúrnatky vodnej. Sú to menej ako jeden milimeter veľké guľôčky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Xenoboti dokážu spolupracovať v skupinách, aj sa regenerovať. Najnovšie si u nich vedci všimli aj doteraz nevídaný spôsob biologickej reprodukcie.

„Nejde o replikáciu na bunkovej úrovni. Bunky tu nie sú to, čo sa replikuje. Toto je replikácia samotného robota,“ hovorí biológ Michael Levin, zo súkromnej Univerzity Tufts.

„Do procesu sme vložili umelú inteligenciu. Tá navrhla dizajn v tvare písmena C, ktorý zabezpečil, že xenoboti plodia potomstvo. Vyzerajú ako Pac-Man. V „ústach“ sa im zachytávajú bunky. Z nich vznikajú repliky. A takto to ide až k pra pra vnúčatám,“ vysvetľuje Josh Bongard, profesor počítačových vied z Univerzity vo Vermonte.

Proces splodenia jednej generácie trvá len pár dní. Tak ako samotní xenoboti, funguje bez akejkoľvek manipulácie s génmi.

„Väčšina ľudí si myslí, že roboti sú z kovu či iného neživého materiálu. V skutočnosti však nejde o to, z čoho je robot vyrobený, ale čo robí. V tomto prípade je to robot ako živý organizmus vytvorený z geneticky nemodifikovanej bunky,“ dodal.

Vedci zatiaľ nevedia, na čo by xenobotov mohli využiť v praxi. Kombinácia molekulárnej biológie a umelej inteligencie by ale mohla pomôcť napríklad pri zbieraní mikroplastov z oceánov či regeneračnej medicíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet