Na hlavný obsah

Virológovia súhlasia s predĺžením lockdownu, situácia sa nezlepšuje

Mnohí odborníci skloňujú povinné očkovanie.

Virológovia súhlasia s predĺžením lockdownu, situácia sa nezlepšuje
Policajti na hraniciach kontrolujú dodržiavanie pandemických opatení. Foto: TASR

S návrhom predĺžiť lockdown o ďalších desať dní súhlasia aj virológovia mimo odborného konzília. Upozorňujú však, že opatrenia by sa mali sprísniť, keďže doterajšie pravidlá na zlepšenie situácie nestačili.

Zvýšiť by sa podľa nich mali kontroly zákazu vychádzania a intenzívnejšie by sa vraj malo testovať na pracoviskách. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Desaťdňový lockdown nepomohol a na Slovensku stále stúpajú počty ľudí pozitívnych na ochorenie COVID-19. Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV Juraj Kopáček konštatuje, že predĺženie lockdownu by mohlo pomôcť najmä preto, že počas uplynulých desiatich dní sa mobilita výrazne neznížila.

„Takže je potrebné predĺžiť to obdobie, aby sa prerušil reťazec šírenia vírusu a najmä z pohľadu, ak sa Európu začína šíriť nový variant omikron,“ vysvetlil Kopáček.

Častejšie testovanie

Konzílium odborníkov odporúča vláde zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a práce z domu. Infektológ Peter Sabaka však upozorňuje, že zmeniť by sa mala aj periodicita testovania neočkovaných, ktorí musia byť na pracovisku.

„Jeden samotest v priebehu 7 dní je proste veľmi málo na to, aby sme zastavili nejaké šírenie covidu na pracovisku, lebo vieme, že covid sa momentálne najviac šíri v rodinách a na pracovisku,“ spresnil Sabaka.

Lepšie by podľa neho bolo, aby sa zamestnanci testovali dvakrát za týždeň. Podľa konzília by sa mal lockdown predĺžiť do 16. decembra a potom by mohlo nastať uvoľnenie. To však dôrazne kritizuje matematik Richard Kollár.

„Najhoršou možnosťou, ktorá pripadá do úvahy, je nejaké obmedzenie kontaktov a potom uvoľnenie pred Vianocami. Také návrhy sú absolútne nehorázne, pretože práve tie budú viesť k výraznému zhoršeniu epidemickej situácie neskôr,“ zdôraznil Kollár.

Povinné očkovanie

Mnohí lekári i vedci však popri prísnych opatreniach vyzdvihujú povinné očkovanie. Iniciatíva Veda pomáha minulý týždeň vo svojom verejnom vyhlásení odporučila našej vláde po vzore Rakúska a Grécka zaviesť na Slovensku očkovaciu povinnosť pre vybrané skupiny obyvateľstva.

„Považujeme to za veľmi legitímne vzhľadom na to, ako dlhodobo riešiť pandémiu, pretože tieto opakované lockdowny, neistá budúcnosť pre občanov a zatvorené školy nepripadajú do úvahy,“ doplnil matematik.

Zároveň si však uvedomujú, že politici nemajú odvahu presadiť povinné očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko