Na hlavný obsah

Víťazi nemeckých volieb podpísali koaličnú zmluvu

Plány novej vlády sú ambiciózne.

Víťazi nemeckých volieb podpísali koaličnú zmluvu
Na snímke predstavitelia novej koalície pri podpise koaličnej zmluvy. Foto: ČTK/DPA

Nová nemecká vláda je pripravená, sociálni demokrati (SPD), Zelení a liberálni slobodní demokrati (FDP) v utorok (7. 12.) dopoludnia podpísali koaličnú zmluvu.

V stredu (8. 12.) sociálny demokrat Olaf Scholz vystrieda na poste kancelára Angelu Merkelovú, ktorá so svojou konzervatívnou úniou CDU/CSU viedla Nemecko 16 rokov. Konzervatívci po neúspešných septembrových parlamentných voľbách mieria do opozície.

„Krásne, dobré ráno. Ráno, keď vzniká nová vláda,“ vyhlásil Scholz len krátko pred podpisom 17-stranovej zmluvy.

Spolupredseda Zelených Robert Habeck, ktorý bude vicekancelárom a zároveň ministrom hospodárstva a ochrany klímy, povedal, že trojica strán tvorí oddnes jednu vládu. Za priority označil boj s pandémiou a tiež prechod nemeckého hospodárstva na klimaticky neutrálne technológie.

„Teraz nastáva čas činov,“ povedal šéf FDP Christian Lindner, ktorý v Scholzovej vláde povedie ministerstvo financií. Tento úrad je po kancelárovi považovaný za druhú najvýznamnejšiu vládnu pozíciu, keďže šéf štátnej kasy disponuje právom veta. Tým môže zablokovať rozhodnutia, ktoré by boli neúmernou záťažou pre rozpočet. „Pred nami stoja veľké výzvy, rovnako veľké sú ale naše ambície a pripravenosť,“ dodal Lindner.

Trojica strán sa v koaličnej zmluve dohodla, že posilní rozvoj produkcie elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, aby bolo možné uzavrieť uhoľné elektrárne ideálne do roku 2030. Nulové emisie skleníkových plynov chce koalícia do roku 2045.

SPD, Zelení a FDP plánujú veľké investície do zdravotníctva, digitalizácie a bývania, želajú si posilniť kompetencie Európskeho parlamentu a prehĺbiť integráciu Európskej únie. S Ruskom a Čínou chce nová vláda rokovať konštruktívne, ale s dôrazom na ľudské práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet