Na hlavný obsah

Vláda hľadá motivačné benefity pre vyčerpaných zdravotníkov

Opozícia hovorí, že teraz je už neskoro.

Tretia vlna pandémie zaplnila nemocnice. Zdravotnícky personál je na pokraji svojich síl. Vládna koalícia preto prichádza s motivačnými benefitmi, aby lekári a sestry ešte vydržali.

Okrem starostlivosti o covidových pacientov v preplnených nemocniciach musia lekári stíhať aj svoju bežnú prax. „Je to veľmi náročná práca, je toho naozaj neskutočne veľa a my už naozaj z posledných síl fungujeme. Sme vyčerpaní,“ uviedol Juraj Bíro, zdravotný brat z oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovensko s nedostatkom zdravotníckeho personálu bojuje už dlhodobo. Za odchodmi lekárov a sestier stojí najmä slabé finančné ohodnotenie. „Od 1. januára odišlo zo zdravotného systému vyše 1 500 sestier a čo sa týka lekárov, tak to sú stovky skúsených kolegov,“ spresnil predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Po takmer dvoch rokoch pandémie chce vláda situáciu s vyčerpanými zdravotníkmi riešiť. „Sme sa dohodli, že na budúcu koaličnú radu aj v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva sa vypracujú varianty podpory. My presadzujeme buď finančnú odmenu, zvýšenie dovolenky, aby sa po tretej vlne mohli zdravotníci zotaviť, alebo poukážky pre zdravotníkov,“ uviedla podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí).

Podľa opozície prichádza vláda s touto diskusiou neskoro. Súhlasí, že riešením je systémové zvýšenie platov v zdravotníctve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko